Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva trulež vinove loze
  • 17.06.2018. 11:15

Zaštitite grozdove od sive truleži

Siva trulež vinove loze najopasnija je u fazi sazrevanja grožđa. Do zaraze dolazi ukoliko nakon dužeg sušnog perioda padnu jače kiše.

Foto: PIS Srbija / Ljiljana Jeremić
  • 13.906
  • 372
  • 0

Siva trulež vinove loze (Botrytis cinerea) jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze. Javlja se češće u bujnijim vinogradima, nego u onim starijima. Kod nas je naročito štetna na vinskim sortama, kod kojih smanjuje prinos, a on može i da u potpunosti izostane.

Pojavljuje se pred berbu, mada može i ranije, ali u fazi sarevanja grožđa je najopasnija. Izaziva sivu trulež bobica, a kasnije i celih grozdova. Do zaraze dolazi ukoliko nakon dužeg sušnog perioda padnu jače kiše. Tada čokot naglo povlači vodu. Unutar bobica se stvara jači pritisak, pa pokožica puca. To mesto je otvoren put za napad parazita.

Simptomi sive truleži vinove loze

U rano proleće mogu biti inficirani mladi pupoljci i cvetovi, koji potamne i osuše se.  Na listovima, obično na ivici, javljaju se velike crvenkastomrke nekrotične pege, nepravilnog oblika. Na lastarima siva trulež izaziva izbeljavanje kore.

Na zaraženim bobicama pojavljuju se smeđe pege, koje se povećavaju i zahvataju celu površinu bobice. Ukoliko je vreme suvo, 
bobice se smežuraju i osuše. Ako je vlažno, na bobicama se pojavljuje pepeljasto siva navlaka. U roku od nekoliko dana mogu zahvatiti cele grozdove, a često i sve grozdove na čokotu. Najosetljivije su sorte zbijenih grozdova, jer je na njima olakšano širenje zaraze.

Siva trulež
 U roku od nekoliko danaobolevaju celi grozdovi (Foto: Jelena P. PSSS Sombor) 

Zaštita vinove loze i grozdova

Potrebno je dobro provetravanje čokota i grožđa, dobro formiranje čokota, sprovođenje zelene rezidbe, skidanje suvišnog lišća oko grozda u fazi prošaravanja grozda. Takođe, treba izvoditi umereno đubrenje i zalivanje. 

Za zaštitu se mogu korititi fungicidi Dional 500SC i Pehar, od faze precvetavanja do pojave šarka (promene boje). Trebalo bi obaviti 1-2 tretmana pre zatvaranja grozda, čime se značajno redukuje reprodukcioni potencijal gljive.  Saveti su i da za prvo tretiranje treba primeniti Teldor 500-EC (0,1%), Cantus (0.12%) ili Swich (0.1%). Drugo tretiranje je u fazi zatvaranja grozda, nekim od navedenih preparata, koji nije korišćen u prvom prskanju. Treće tretiranje se izvodi na početku šarka, a četvrto na tri do četiri nedelje pre berbe, preparatima: Switch 62,5-WG (0,6-0,8 kg/ha, Mytos (2,5 l/ha), Sumilex 50-FL (1 l/ha), Ronilan-DF i FL (0,1%), Folicur EM 50-WP (0,25%).


Tagovi

Simptomi sive truleži vinove loze Siva trulež vinove loze Zaštita vinove loze Zaštita grožđa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.