Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuke
  • 21.04.2019. 07:00

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno proređivanje?

Kada se prilikom rezidbe orežu sve jednogodišnje grane, prekinut je ciklus stvaranja novih rodnih grana i time se voćka uvodi u početak alternativne rodnosti.

Foto: Adrian Horvat, Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.000
  • 45
  • 0

Jedne godine jabuke ima previše i presitne su dok sledeće godine stablo ostaje bez cvetova, a time i plodova. Rodno drvo jabuke kod najvećeg broja sorti razvija se u razdoblju od tri godine. Prve godine grana naraste, druge godine ta grana, ako je kod rezidbe ostavljena neorezana, formira pupove i treće godine ona rađa. Kod rezidbe treba prvenstveno voditi računa da u krošnji ima dovoljan broj grana koje rastu, koje su ostavljene neorezane da u sledećoj godini razviju pupove i na kraju višegodišnje rodne grane, na kojima se nalaze cvetni pupovi ili pršljenasti začeci cvetnih pupova.

Na taj način obnavlja se rodno drvo. Kada se kod rezidbe orežu sve jednogodišnje grane prekinut je ciklus stvaranja novih rodnih grana i time se voćka uvodi u početak alternativne rodnosti (to ne važi za tzv. vodopije, koje rastu uspravno).

Cvetni pupovi

U zimskoj rezidbi na granama nalaze se cvetni pupovi, koji su jasno vidljivi i mogu se lako razlikovati od lisnih pupova. U svakom pupu nalazi se pet cvetova. Ako dođe do oplodnje određenog broja tih cvetova, sva energija i hraniva počinju se trošiti na razvoj plodova. Vrlo malo hranljivih materija ostaje u pazuhu tog pupa, za stvaranje pršljenastog rodnog drveta sa novim cvetnim pupom za sledeću godinu.

Kako pravilno orezati jabuku?

Najčešće se stvori samo začetak novog cvetnog pupa, koji u sledećoj godini daje rozetu listova bez cvetova. Cvetovi se razviju u istom pupu tek za dve godine. Na primer, ako je 2019. ggodine cvetni pup redovno procvetao, svih pet cvetova i dao dva do tri ploda, 2020. pojaviće se pored njega samo začetak cvetnog pupa sa rozetom, koji će tek u 2021. godini dati cvetni pup sa novih pet cvetova.

Ako se u cvetanju 2019. godine odstrani svih pet cvetova, taj pup već će iste godine ponovo imati dovoljno hrane i energije da za narednu godinu (2020.) stvori novi pup sa pet cvetova.

Proređivanje vezano za alternativnu rodnost

Proređivanjem se nastoji osigurati dovoljan broj cvetnih pupova za sledeću godinu. Glavni i osnovni način osiguranja redovne rodnosti je redovna obnova i zamena rodnog drveta. Na svakoj rodnoj grani treba biti ostavljena jedna grana za pripremu. Ako se u zasadu uoči veliki broj rodnih grana i veliki broj cvetnih pupova na rodom drvetu, kao i manjak jednogodišnjih grana za pripremu, tada se ne smeju ostaviti svi pupovi da krenu i iscrpe se fazom cvetanja. Nakon toplog leta ponekad se mogu naći i cvetni pupovi na jednogodišnjim granama, koji cvetaju, iscrpe se, ali retko mogu doneti plod prve klase. Pup, koji se iscrpio cvetanjem, mora se naredne godine odmarati, a to znači manjak cvetova u sledećoj godini.

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Ako se na vreme spreči, na bilo koji način, da barem pola cvetnih pupova ne učestvuje u cvetanju, oni će vrlo brzo početi da se pripremaju za cvetanje u sledećoj godini. Učinak se postiže jedino ako se proređivanje obavi najkasnije do 20 dana posle cvetanje jabuka. Naravno, kod proređivanja cvetova uvek treba u obzir uzeti i mogućnost prolećnih mrazeva.

Proređivanje vezano za veći udeo prve klase jabuke

Kod jezgrastog voća, kao što su jabuke ili kruške, na mestu jednog pupa razvije se pet do šest cvetova, a ako je bila jako dobra oplodnja i do pet mladih plodova. To je veliki broj plodova na jednom mestu i ne mogu se svi razviti do veličine za prvu klasu jabuke. Prema tome, najbolje je deo plodova skinuti i ostaviti samo jedan, a ponegde dva ploda ako imaju dovoljno mesta i ako je mesto prihvata za stablo dovoljno čvrsto da podnese toliku težinu. Ručno proređivanje za povećani udeo plodova u prvoj klasi najbolje je obaviti u fazi kada su mladi plodovi prečnika 8 do 10 mm.

Kod velikih plantažnih zasada, regulacija rodnosti osim rezidbom, mašinskim proređivanjem cvetova, vrši se i hemijskim proređivanjem preparatima na bazi biljnih hormona i bio regulator, što je za male voćare i okućnice prezahtevno i neisplativo.

Drugi mogući način, koji može da se izvede samo na manjim zasadima i okućnicama, je taj da se uzmu kuhinjske makaze u ruke i na samom početku preobilnog cvetanja, orezati svih pet cvetova iz svakog drugog pupa. Tako će se na pupovima, gde su odstranjeni svi cvetovi, već u istoj godini početi razvijati novi cvetni pup za narednu godinu. Ta tehnika je isprobana i savršeno funkcioniše. Važno je napomenuti kako je za normalnu rodnost u godini sa obilnim cvetanjem potrebno da se oplodi samo pet do deset procenata cvetova. Drugim rečima, ako u voćnjaku ima previše cvetova i dovoljno pčela na njima, makaze u ruke i bez straha od pčela i malog prinosa.

Autor: diplomirani inžinjer agronomije, Adrian Horvat


Tagovi

Uzgoj jabuke Alternativna rodnost Rezidba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u