Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stubaste jabuke
  • 12.01.2019. 10:30

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Na hektaru može da se posadi 10.000 voćki, ali se uglavnom sade na malim parcelama okućnice i neposredno uz kuće i vikendice.

Foto: Pixabay / pixel2013
  • 7.187
  • 111
  • 0

Stubaste jabuke su bez sekundarnih grana - cvast i plodovi se nalaze na rodnim "kolačima" duž cele kordunice (vođice). Odrasle voćke visine su do tri metra i podesne su za berbu plodova sa zemlje, bez upotrebe merdevina. Na hektaru može da se posadi 10.000 voćki, ali se uglavnom sade na malim parcelama okućnice i neposredno uz kuće i vikendice.

Gajenje jabuka u gustom sklopu posebno dolazi do izražaja kod stubastog tipa rasta - vertikalna kordunica. Kod jabuka ovog tipa na centralnoj vođici direktno se razvija veliki broj kratkih rodnih grančica, a na starijim stablima na vrlo kratkom rodnom drvetu. Internodije, rastojanja između nodusa, kolenaca, kod ovih tipova veoma su kratke, a iz bočnih pupoljaka se razvija kratko rodno drvo.

Sorte raznobojnih plodova

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, prof. Vladimir Ognjanov selekcionisao je nekoliko sorti sa veoma atraktivnim plodovima. Najkrupnije pldove ima hibrid rumeno vreteno, koji sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Svake godine rađa obilno, ali nikada ne prerodi, jer sam reguliše optimalno opterećenje junskim opadanjem plodova. Plodovi su zeleno-žuti, prošarani purpurnim rumenilom.

Sorte kraljica čardaša i vesna odlikuju se krupnim rumenim i crvenim plodovima, dok sorte zeleni dragulj i smaragd imaju zelene plodove, nakiselog ukusa. Sazrevaju krajem septembra i početkom oktobra. Sorta đerdan ima izrazito žute plodove.

Gajenje bez naslona

Prilikom sadnje, sadnice se ne prekraćuju, a sade se na rastojanju pola metra voćka od voćke, koliko iznosi i međuredni razmak. Ako se sadi u više redova, između njih se ostavlja rastojanje 1,2 metra. Taj prostor će omogućiti lakše okopavanje, zalivanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Prostor između redova se može i zatraviti u širini od 80 centimetara. Travnata staza olakšava radove u voćnjaku, naročito posle jačih kiša.

Mnogi odgajivači postavljaju špalirnu žičanu potporu, ali to nije potrebno, već samo fiksiranje tek posađene sadnice, dok se dobro ne ukoreni. U drugoj i narednim godinama stubaste jabuke će početi da rađaju, a od pete godine po sadnji rod će se ustaliti na 10 do 15 kilograma plodova po stablu.

Zalivanje po potrebi

Stubaste jabuke se ne moraju često zalivati, već samo kada nedostaje vlage u zemljištu. Potrebno im je 10 litara vode po stablu. Kada se površinski sloj prosuši, neophodno je razbijanje pokorice. Posle toga 15 dana nije potrebno navodnjavati.

Inače, obilno i prečesto navodnjavanje ima za posledicu snažno vegetativni porast sa slabom diferencijacijom cvetnih pupoljaka, ispiranje hranljivih materija, izvaljivanje stabala i sabijanje zemljišta. Zalivanje treba prekinuti posle 1. septembra, da se ne bi izazvao novi porast mladara. On ne može da odrveni na vreme, pa izmrzava tokom zime.

Lisne vaši najveća napast

Novosadske selekcije stubastih jabuka veoma su tolerantne prema bolestima i štetočinama. To je veoma važno, jer hemijska zaštita na okućnicama može da se smanji uz primenu ekološki prihvatljivih preparata.

Najviše ih napadaju zelene vaši, koje se kao zelene kolonije vide na naličju listova mladog vršnog porasta. Dovoljno je da se odgovarajućim insekticidima isprskaju samo ovi delovi, jer starije listove ova štetočina retko naseljava. Zbog jakog napada vaši vršni porast voćke može da se razgrana u dve-tri vođoce iste bujnosti. U toku zime sve ove grane, osim najuspravnije, treba odstraniti. Da bi se suzbile pepelnica i čađava krastavost potrebna su dva prskanja na početku vegetacije, a kasnije se fungicidima štite samo po potrebi.

I zrela i zelena rezidba

Stubaste jabuke se minimalno orezuju. Rezidba se svodi na proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Rezidba je nešto intenzivnija kod sorti koje obilno rađaju, kao što je hibrid zeleni dragulj.

"Rezidbom se sprečava da voćke prerode i zbog toga alternativno rađaju svake druge godine. Jednogodišnji letorasti duži od 10 centimetara, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde su formirani i cvetni pupoljci, uklanjaju se u osnovi. Ako se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vodilici, na mestu gde nema obrazovanog rodnog kolača, prekraćuju se na dva-tri pupoljka. Tako se obnavljaju rodni kolači i formiraju novi na mestima koja nisu bila obrasla. Svaka voćka imaće uspravan porast i vitku kordunicu, obraslu rodnim elementima od osnove do vrha", objašnjava Aleksandar Antić, dipl. inž. voćarstva iz Kruševca.

Izvesne korekcije mogu se uraditi i zelenom rezidbom. Tada se odstranjuju postrane grane koje prave senku ili se prekraćuju na dva-tri pupoljka. To se radi krajem juna i početkom jula, u vreme diferencijacije cvetnih pupoljaka.                                                        


Tagovi

Stubaste jabuke Vladimir Ognjanov Aleksandar Antić Novosadske sorte Lisne vaši Rezidba jabuka


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma "Bistre reke", drugi po redu, biće održan od 14. do 17. jula u selu Temska, podno Stare planine, saopštili su organizatori. Na festivalu, koji se održava u napuštenom bioskopu u selu Tems... Više [+]