Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvenkasta kora
  • 20.03.2023. 11:00

Buni vas crvenilo kore debla - šta je u pitanju?

Mnogi voćari primetili su u ovoj godini da je kora na deblu stabala jabuka i krušaka crvenkaste boje. Iako liči na oboljenje, u pitanju je nešto drugo.

Foto: Bojan Kecman
  • 137
  • 9
  • 0

Crvenkasta boja kore mnoge podseća na simptome bakterijskog raka voćaka ili prve simptome pucanja kambijalnog tkiva i razvoja raka kore voćaka, Nectria galigena. Ipak, u pitanju je samo višak vode u zemljištu.

Dakle, poslednjih godina, u kasnu zimu i rano proleće, zbog snega i čestih i obilnih kiša, dolazi do zasićenja zemljišta vodom. Vodno-vazdušni režim je poremećen i u površinskom sloju zemljišta dolazi do nakupljanja vode pa zemljište na površini često zna da ulegne prilikom koračanja, a kamoli kad prolaze lakše ili teže mašine.

Višak i u gornjim delovima

Neko bi rekao i da u zemljištu nedostaje gvožđa zbog crvene boje kore ali je u pitanju zasićenost vodom koja će, sa dolaskom toplijih dana, da prestane. Nedostatak gvožđa rešava se folijarnom prihranom u prvim tretmanima.

Korenov sistem ne može da prihvati svu vodu

Ova pojava crvenjenja kore uočava se i u voćnjacima u kojima se obavlja ili ne obavlja krečenje debla. Interesantno je da se višak vode poslednjih godina pojavljuje ne samo u donjim delovima voćnjaka, već i u gornjim. A trebalo bi da dođe do bržeg ceđenja vode iz gornjih delova voćnjaka u donje.

Ima li rešenja?

Klimatske promene i ogromne količine padavina koje se sve češće pojavljuju poslednjih godina, čak u decembru i januaru, dovode do situacija da zbog viška vode korenov sistem ne može da prihvati svu vodu.

Šta je voćaru činiti kod vremenskih neprilika?

Rešenje za sve bilo bi da, umesto čestih kiša, češće imamo - sneg. Ali, njega je sve manje i što je najgore, pitanje je da li će ga biti dovoljno u narednim godinama.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Crvenilo kore Deblo stabla Kruška Jabuka Višak vode Nedostatak gvožđa


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.