Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 04.10.2022. 12:00

Bakterijski rak - podmukla bolest krušaka nakon završetka vegetacije

Ako se u zimskom periodu i u rano proleće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 101
  • 22
  • 0

Prouzrokovač bakterijskog raka kruške je bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe koja često zna da iznenadi voćare tokom vegetacije ili na kraju, posle berbe, kada počne opadanje listova.

Ako se u zimskom periodu i u rano proleće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone.

Dolazi do nekroze tkiva

Pošto se dve do tri sedmice pred berbu prestaje sa tretmanima odmah nakon ovog posla, u slučaju stresnih situacija u vidu česte smene toplog i hladnijeg vremena, može doći do pojave simptoma raka. Oni se ogledaju u nekrozi kore na granama koje se suše i pocrne.

U slučaju stresnih situacija može doći do pojave simptoma raka (Foto: Bojan Kecman)

Ukoliko se simptomi pojave početkom vegetacije, u vidu uvenuća peteljki i cvetova, već nakon cvetanja može doći do širenja simptoma na grane, a kasnije, tokom vegetacije, i na stablo koje se za nekoliko godina osuši i propada.

Bolest se prenosi kišom i vrlo je opasna jer može doći do propadanja celog stabla.

Pogoduju joj blaže zime

Niske temperature tokom zime i veća vlažnost u proleće takođe pogoduju razvoju bolesti. U slučaju toplije zime, kratkotrajnih zahlađenja, dolazi do širenja, pucanja ili skupljanja kore, što dovodi do prodora patogena u epidermis i dalje u unutrašnjost, a što na kraju dovodi do stvaranja rak rana. Najčešće prvo propada vrh stabla.

Najčešće prvo propada vrh stabla

Zbog navedenog dobra kondicija stabla i mere koje će uticati na smanjenje stresnih situacija od ključnog su značaja za njegovu otpornost. Često se u zasadu mogu videti rupe u redu zbog vađenja stabala obolelih od raka ili dva do tri stabla koja su obolela i koja predstavljaju pogodno zemljište za širenje bolesti. 

U zemljama Evropske unije, npr. u Češkoj, interesantno je da se takva stabla ne smeju seći i uklanjati jer se, u tom slučaju, ne mogu dobiti podsticaji po hektaru.   

Dobre i loše komšije kruške

Kao i kod ostalih bolesti bakterijskih bolesti rak se suzbija prskanjem bakarnim sredstvima u ranu zimu i na proleće, na početku kretanja vegetacije. Još bolji efekat postiže se dodavanjem kreča, a obavezno je i krečenje debla i jačih ramenih grana u ranu jesen, najbolje u novembru.


Tagovi

Bakterijski rak krušaka Kreč Bakar Nekroza tkiva Epidermis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]