Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 04.10.2022. 12:00

Bakterijski rak - podmukla bolest krušaka nakon završetka vegetacije

Ako se u zimskom periodu i u rano proleće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 101
  • 22
  • 0

Prouzrokovač bakterijskog raka kruške je bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe koja često zna da iznenadi voćare tokom vegetacije ili na kraju, posle berbe, kada počne opadanje listova.

Ako se u zimskom periodu i u rano proleće voćke tretiraju bakrom i krečom manje su šanse da se bolest razvija tokom sezone.

Dolazi do nekroze tkiva

Pošto se dve do tri sedmice pred berbu prestaje sa tretmanima odmah nakon ovog posla, u slučaju stresnih situacija u vidu česte smene toplog i hladnijeg vremena, može doći do pojave simptoma raka. Oni se ogledaju u nekrozi kore na granama koje se suše i pocrne.

U slučaju stresnih situacija može doći do pojave simptoma raka (Foto: Bojan Kecman)

Ukoliko se simptomi pojave početkom vegetacije, u vidu uvenuća peteljki i cvetova, već nakon cvetanja može doći do širenja simptoma na grane, a kasnije, tokom vegetacije, i na stablo koje se za nekoliko godina osuši i propada.

Bolest se prenosi kišom i vrlo je opasna jer može doći do propadanja celog stabla.

Pogoduju joj blaže zime

Niske temperature tokom zime i veća vlažnost u proleće takođe pogoduju razvoju bolesti. U slučaju toplije zime, kratkotrajnih zahlađenja, dolazi do širenja, pucanja ili skupljanja kore, što dovodi do prodora patogena u epidermis i dalje u unutrašnjost, a što na kraju dovodi do stvaranja rak rana. Najčešće prvo propada vrh stabla.

Najčešće prvo propada vrh stabla

Zbog navedenog dobra kondicija stabla i mere koje će uticati na smanjenje stresnih situacija od ključnog su značaja za njegovu otpornost. Često se u zasadu mogu videti rupe u redu zbog vađenja stabala obolelih od raka ili dva do tri stabla koja su obolela i koja predstavljaju pogodno zemljište za širenje bolesti. 

U zemljama Evropske unije, npr. u Češkoj, interesantno je da se takva stabla ne smeju seći i uklanjati jer se, u tom slučaju, ne mogu dobiti podsticaji po hektaru.   

Dobre i loše komšije kruške

Kao i kod ostalih bolesti bakterijskih bolesti rak se suzbija prskanjem bakarnim sredstvima u ranu zimu i na proleće, na početku kretanja vegetacije. Još bolji efekat postiže se dodavanjem kreča, a obavezno je i krečenje debla i jačih ramenih grana u ranu jesen, najbolje u novembru.


Tagovi

Bakterijski rak krušaka Kreč Bakar Nekroza tkiva Epidermis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.