Ukoliko se dobra higijenska praksa ne praktikuje, povećava se mogućnost pojave, odnosno prenošenja štetnih mikroorganizama na plod
Dobra higijenska praksa u proizvodnji, a posebno u berbi maline je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Leskovac Dalibor Cvetanović, od izuzetnog značaja za mikrobiološku ispravnost maline. Ukoliko se ne praktikuje, povećava se mogućnost pojave, odnosno prenošenja štetnih mikroorganizama na plod.
"Pravila ponašanja u malinjacima prilikom berbe ne mogu da uspostave sami vlasnici, već moraju da se poštuju preporuke stručnjaka. Uspeh u proizvodnji i plasmanu maline zavisi od pravilnog i redovnog sprovođenja higijenskih mera pre, tokom, a i nakon berbe", kaže ovaj stručnjak za voćarstvo i dodaje da dobra higijenska praksa podrazumeva pravilno korišćenje opreme za berbu.
Kaže da pre i nakon korišćenja ambalažu treba temeljno očistiti, odnosno oprati i dezinfikovati. Berači maline moraju da vode računa o čistoći ruku i rukavica za berbu, po mogućnosti koristiti jednokratne rukavice. Odeća i obuća berača mora biti čista.
"Ruke je neophodno prati pre početka berbe, nakon svake pauze, upotrebe toaleta ili posle rukovanja sa zaraženim materijalom. Ako je tokom berbe došlo do pojave rana ili posekotina, treba ih prekriti vodootpornim zavojem. Za održavanje čistoće toaleta treba koristiti sredstva za održavanje higijene sanitarnih prostorija", kaže ovaj stručnjak.
Gde će završiti ovogodišnji rod maline: U hladnjačama ili na putu?
Toaleti se, kaže, moraju nalaziti u blizini parcele, mogu biti i montažni, ali ne smeju da budu u blizini izvora vode za navodnjavanje.
"U svakom momentu mora biti dovoljno toalet papira, čiste vode i sapuna. Ambalaža sa ubranim plodovima ne sme biti izložena direktnim sunčanim zracima, pa je potrebno obezbediti hladovinu odnosno adekvatno mesto za smeštaj pre transporta plodova. Takođe, nije poželjno ambalažu sa plodovima odlagati direktno na zemlju", kaže Cvetanović.
Podsetimo, veoma često, proizvođači se savetuju da plodove beru direktno u gajbice, a ne u kantice da bi se izbeglo dodatno prebacivanje a potom i oštećenje plodova. Prilikom berbe, gajbu u koju se beru plodovi držati na nosaču ili drugoj obeleženoj gajbici kako bi se izbegao kontakt plodova sa zemljom.
Tagovi
Autor