Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana voćaka
  • 27.01.2024. 16:30

Kako prepoznati rodne pupoljke na voćkama?

Najjednostavnije rečeno, sitniji pupoljci su lisni, a veći su rodni. Gde su pozicionirani?

Foto: Bojan Kecman
  • 307
  • 41
  • 0

Mnogi voćari, amateri, ne mogu da raspoznaju koji je pupoljak rodni, a koji lisni, pa se često razočaraju kada, posle rodne godine, u narednoj skoro da ne bude roda. Kako bi voćka rađala svake godine, mora se obavljati kvalitetna prihrana tokom cele sezone.

Voćka će formirati veći broj lisnih pupoljaka, ako je rod u toj sezoni bio dobar i zato bez dobre prihrane, voćar ne može da očekuje dobar rodni potencijal za narednu godinu.

Veći pup - rod, manji pup - list

Jednostavno rečeno, sitniji pupoljci su lisni, a veći su rodni. Kao što nije dobro kada su na voćkama skoro sve rodni pupoljci, što je slučaj na primer kod santa marije, sorte krušaka, isto tako nije dobro ako su na granama mahom sitniji, lisni pupoljci.  

Dobro ishranjeni pupoljci, lakše će podneti prolećne mrazeve

Međutim, ne mora da znači da je svaki veći pupoljak rodni. Ako tokom vegetacije nije bilo dovoljno dobre ishrane sa elementima koji su potrebni za formiranje roda kao što su fosfor, kalijum, bor i slično, neće doći do formiranja plodova iz svakog većeg pupoljka. Zato balansirana ishrana voćaka i u slučaju dobrog roda, ključan je faktor za formiranje generativnih pupoljaka i za narednu godinu.

Važna je ishrana tokom leta

U praksi to znači da se, od juna, obavezno, vrši prihrana voćaka tečnim biljnim đubrivima, sve do pred samu berbu, pa i posle, u barem tri navrata, sve do opadanja 50 odsto listova sa stabla. Tokom leta takođe se, oko stabala, može dodati i mineralno đubrivo sa više fosfora i kalijuma, a mora da se uradi i letnja rezidba koja će da oslobodi voćku viška nerodnih grana i omogući veći dotok hranljivih materija u lisne pupoljke koji onda mogu da se formiraju u rodne.

Koje mere preduzeti kada glodari oštete deblo voćaka?

Ako se sve što je navedeno ne uradi, voćka će da uđe u alternativnu rodnost, tj. jedne godine će da prerodi, a druge će da donese slab rod. Dobro ishranjeni pupoljci, odnosno, stabla, lakše će podneti i prolećne mrazeve koji poslednjih godina nanose sve veću štetu voćkama.

Pozicija rodnih pupoljaka 

Kod šljiva rodni pupoljci su sa strane, a na vrhu su vegetativni, odnosno, lisni pupoljci koji su manji i nije dobro ako preovlađuju u odnosu na rodne, krupnije. Šljiva inače rađa na mešovitim rodnim grančicama, majskim kiticama, kratkim i dugim rodnim grančicama kao i kopljastim izraštajima.

Gde, kada i kako rezati mlada stabala šljiva?

Kod jabučastih voćaka je suprotno. Rodni pupoljci su na vrhu grana, a sa bočnih strana su lisni. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama.

Postoje i mešoviti pupoljci koji su srednje razvijeni, ali oni u ogromnom broju slučajeva daju list, ne plod. Pomenuta ishrana tokom letnjih meseci, posebno od juna do avgusta, omogućiće da pupoljci koji rastu u pazuhu listova ili na rodnim kolačima, takođe budu rodni. Što više takvih rodnih pupoljaka, veći rod u narednoj godini.


Tagovi

Rodni pupoljci Lisni pupoljci Alternativna rodnost Ishrana voćaka Rodni potencijal Rodni kolači


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.