Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje voćaka
  • 23.01.2024. 07:30

Koje mere preduzeti kada glodari oštete deblo voćaka?

Veliki broj glodara je u ovim zimskim danima u potrazi za hranom. Najviše su ugrožena mlađa stabla. Što ranije pristupimo saniranju, to je veća šansa da se voćka oporavi.

Foto: Depositphotos/KrzysztofWinnik
  • 154
  • 31
  • 0

Zima stvara idilične pejzaže, ali donosi i mnogo problem voćarima. U ovo doba godine nastaju štete od glodara na deblima. Aktivni su miševi, voluharice, krtice.

Pojedinih godina njihova populacija može da bude veoma brojna, a štete velike. Potrebno je sanirati oštećenja kada ih primetimo i zaštitimo deblo, sprečimo dostupnost. Kada se sneg otopi pristupa se obradi rane, jer su veće šanse da se stablo oporavi.

Za manja oštećenja premazi i lipova kora

Saniranje manjih rana i oljušćene kore obavlja se čišćenjem ivica rane do zdravog tkiva i prekrivanjem cele površine. Koriste se voćarski vosak, namenski premazi ili sami možemo da napravimo glinenu masu. Biće nam potrebna kanta ili druga posuda, glina i voda. U zavisnosti od površine koju trebamo da prekrijemo uzmemo određenu količinu gline i dodamo u kantu, zatim nalijemo vodom da je bude dva centimetra iznad gline. Povremeno promešamo tokom nekoliko sati da se sve grudvice rastvore. Pamučne trake se natope ovom masom i obložimo oštećeno mesto. Uklanjaju se u avgustu.

Druga opcija je da za zaceljivanje koristimo lipovu koru koja se priprema tako što 200 grama nasečemo na sitne komadiće, prelijemo sa jednom litrom vode i kuvamo 40 minuta. Kada se prohladi procedimo i nanesemo na ranu koju umotamo sa papirom i folijom. Improvizovani zavoj se učvrsti užetom i ostavi do avgusta.

Veće rane traže radikalnije mere

Glodari mogu da skinu koru na velikim delovima ili u vidu prstena oko celog debla.

Dabrovi na deblima znaju da naprave veliku štetu (Foto: M.C.Celić)

Kada je velika površina u pitanju možemo da se poslužimo presađivanjem kore sa grana samog stabla. Ova metoda se koristi za mlađa stabla koja imaju elastičniju i vitalniju koru. Prvi korak je da se očisti rana, a zatim da se iseče deo sa donatorske grane u istoj veličini i obliku. Presađivanje se obavlja pre kretanja vegetacije i cirkulisanja biljnih sokova. Pričvrstite elastičnim zavojem ili trakom, a tokom vegetacije pazite na stablo (zalivajte, prihranjujete, štitite od bolesti i štetočina).

Ako je stvoren prsten oko debla, potrebno je obaviti kalemljenje na most. Izvodi se na proleće dok se voćka još nije aktivirala. U slučaju da je rana plitka i nije došlo do oštećenja kambija tretiranje se obavlja bordovskom čorbom ili nekim drugim bakrenim sredstvom i prekriva voćarskim voskom.


Tagovi

Glodari Oštećenje debla Saniranje debla Saniranje rana na deblu Rane od glodara Voćarski vosak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.