Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećena stabla
  • 05.06.2024. 07:30

Kako sanirati stabla oštećena nevremenom i gradom?

Oštećenje grana utiče na oblik i zdravlje stabla. Zato ih treba pravilno orezati kako bi se izbegla oboljenja

Foto: Shutterstock/Vitstyle
  • 100
  • 13
  • 0

Prolećne i letnje oluje mogu napraviti puno štete na stablima u voćnjacima i okućnicama. Saniranju štete treba pristupiti zavisno od njihove veličine, opsega i vrste oštećenja. 

Manja i mlađa stabla će bolje podneti oštećenja od većih i starijih. 

Vrste oštećenja 

Vrste oštećenja uključuju rušenje i čupanje iz zemlje, slomljene, pokidane ili iščupane grane i rane na njima. U mnogim slučajevima stablo će morati da se ukloni i zameni novim. 

U slučaju da je srušeno, ako panj želite da ostavite, odsecite stablo u ravni sa zemljom. Ako planirate da ga potpuno uklonite, orežite ga na visini od oko 120 cm, jer će ga biti lakše iščupati, nego iskopati. 

Kako ukloniti panj? Postoje razne metode

Oštećenje grana utiče na oblik i zdravlje stabla. Zato ih treba pravilno orezati kako bi se izbegla oboljenja. Prilikom rezidbe budite oprezni i ako niste sigurni da to možete obaviti sami, angažujte stručnu osobu. 

U slučaju da su slomljene i pokidane manje grane prečnika 2,5 do tri centimetra, orežite ih jednim rezom na mestu gde izbija iz deblje. Ako su polomljene veće, teže, prečnika većeg od tri centimetra, najbolje je prvo zarezati sa donje strane na većoj udaljenosti, 10 do 15 centimetara od mesta njenog izbijanja, a zatim se grana seče sa gornje strane na mestu koje je za to određeno. Ova metoda se primenjuje isto kao kod rezidbe debljih grana.

Pazite da rana bude što manja da bi brže i bolje zarasla (Izvor: I.Miljković, Opšte voćarstvo)

Nikada nemojte rezati u ravni sa deblom ili granom sa koje orezujete. To će odložiti zaceljivanje i omogućiti organizmima koji uzrokuju truljenje da uđu u stablo.

U slučaju velikih, strukturnih oštećenja, stabla se mogu sačuvati pomoću sajli i vijaka, ali za to se posavetujte sa stručnjakom. 

Saniranje rana

Alat kojim orezujete mora biti dezinfikovan, a rez čist i gladak. Na neravnim mestima se može zadržavati voda i uzrokovati oboljenja.

Zaštita i nega voćnjaka posle grada

Ako je oštećena kora, uklonite samo deo koji se odvojio. Orežite tako da sa nje voda može slobodno padati, bez zadržavanja. 

Nakon svega, napravite zaštitu nekim od bakarnih preparata jer on ubija patogene gljivice i bakterije. Na stablima koja su manje stradala, gde još ima listova, obavlja se zaštita sredstvima na bazi aminokiselina i(li) biostimulatorima kako bi se povećao imunitet. 


Tagovi

Oštećena stabla Rezidba grana Uklanjanje panja Polomljene grane Stabla nakon grada Zaštita nakon grada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.