Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmrzavanje voća
  • 08.03.2018. 14:00

Mraz u ravnici obrao kajsiju

Prema analizi prof. dr Nenada Magazina, kajsija je, u zavisnosti od lokaliteta, izmrzla od 50%-100%, a trešnja od 20%-80%. Bez obzira na to ovaj stručnjak poziva voćare da posete međunarodnu konferenciju ProfiFruit u Beogradu, gde će biti reči o trendovima u proizvodnji i plasmanu voća.

Foto: Pixabay / Eirena
  • 1.819
  • 121
  • 0

Topao januar je poterao rodne pupoljke, pre svega na koštičavom voću, tako da je nedavni mraz izazvao značajne štete. Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nenad Magazin obilazio je teren i analizirao rodne pupoljke. Ustanovljeno je da je došlo do izmrzavanja.

"Nažalost, ujutru u četvrtak 1. marta imali smo temperature koje su padale i ispod -15°C. U Somboru je bilo i -25°C, a na našem oglednom polju na Rimskim Šančevima bilo je -22°C, tako da je došlo do izmrzavanja rodnih pupoljaka, pre svega kod kajsije i u manjoj meri kod ostalih koštičavih voćnih vrsta. U zasadima koje sam obilazio, kajsija je stradala od 50% do 100%".

Velika šteta za voćare

Profesor Magazin kaže da su oštećenja kod breskve, višnje i trešnje, znatno manja, premda su i ove voćne vrste, takođe, osetljive na niske temperature:

"Kod breskve je bilo štete, ali se ona ipak gaji na većim nadmorskim visinama na Fruškoj Gori, pa će zbog toga biti manja šteta. Kod trešnje u ravnici,  a imamo dosta takvih zasada u Bačkoj i Sremu, oštećenja su u rasponu od 20% do 80% u zavisnosti od lokaliteta i sorte. Kada je reč o višnji, oblačinska višnja je dosta otporna, tako da ne očekujem velike štete. Kod kruplopodnih stonih sorti višnje tek očekujemo izveštaje sa terena. Evidentno je da je u voćarstvu nastala velika šteta".

Nenad Magazin
Magazin: U zasadima koje sam obilazio kajsija je stradala od 50% – 100% (Foto: Đorđe Simović)

ProfiFruit o jabuci u petak

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu je naučni pokrovitelj velike međunarodne konferencije i sajma voćarstva ProfiFruit u petak i subotu, u Belexpo centru u Beogradu. Nenad Magazin će prvog dana održati predavanje "Strategija prevencije gorkih pega na plodovima jabuke".

"Prvi dan je posvećen jabuci, kao nainteresantnijoj stonoj vrsti voća kod nas, koja doživljava veliku ekspanziju. Čućemo domaća iskustva u gajenju različitih sorti, i trendovima u podizanju novih zasada, suzbijanju fizioloških oboljenja i bolesti. Čućemo i iskustva iz Slovenije, Nemačke i Poljske. Dobićemo prave informacije o kretanju na tržištu jabuke u Evropi u ovoj i narednim godinama", najavljuje Magazin.

Više detalja o sajmu i kako da dobijete besplatne ulaznice saznajte ovde!

Jagodasto voće - tema drugog dana ProfiFruit sajma

Drugi dan konferencije je posvećen jagodastom i u manjoj meri koštičavom voću.

"Znamo da je Srbija dobrim delom pokrivena jagodastim voćem. Pre svega maline. Iz Poljske, koja je vodeći proizvođač jagodastog voća, dolazi niz predavača. Oni će nas upoznati o novim sortama, o novim načinima gajenja, kao što je gajenje borovnice na supstratu, novim načinima berbe, pre svega mehanizovanim, i iskustvima proizvođača u tom postupku. Naravno, veoma će biti zanimljivo da čujemo tendencije na tržištu jagodastog voća", navodi Nenad Magazin.

Dva pristupa voćarstvu u EU

Kada je reč o trendovima o proizvodnji voća u Evropskoj uniji, Nenad Magazin kaže da na EU treba gledati kroz dva pristupa voćarstvu. Istočni deo, gde je jeftinija radna snaga i gde se većina voća prerađuje, i u zapadnom delu, gde se proizvodi stono voće za potrošnju u svežem stanju.

Rejonizacija - projekat važan za državu, ali i za voćare 

"U voćarski razvijenim zemljama stalno rade na intenziviranju proizvodnje, podizanju prinosa i kvaliteta, grupisanju proizvodnje po voćnim vrstama u određenim regionima i sortama kako bi se izbeglo svaštarenje. To je ono što mi moramo da uradimo rejonizacijom. Da ukrupnimo proizvodnju u povoljnim agroekološkim uslovima. Tržište voća u EU je veoma dinamično. Recimo, višnja koja se mehanizovano bere, nekada je u Nemačkoj i Danskoj bila vodeća voćna vrsta, a sada se gaji na veoma malim površinama. Ta proizvodnja se seli u Poljsku, Mađarsku, Srbiju", zaključuje Magazin.


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner