Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 16.10.2022. 10:00

Na koje načine se đubri kruška?

Ishrana kruške preko lista se koristi u slučajevima kad voćke pokazuju simptome nedostataka nekih elemenata. Primena folijarne ishrane, kombinovana sa tretiranjem protiv bolesti i štetočina, može lako i brzo da otkloni posledice zbog nedostatka ovih elemenata.

Foto: PIS Vojvodina
  • 3.332
  • 168
  • 0

Kruška se može đubriti na različite načine, a preporučuju se oni koji imaju najveću efikasnost. Način, odnosno postupak kojim se potrebni mineralni elementi stavljaju kruškama na raspolaganje, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Smederevo Biljana Nikolić, zavisiće od vrste đubriva (organska ili mineralna, čvrsta ili tečna, rastvorljiva ili nerastvorljiva, prosta, složena ili mešovita), zatim od osobine zemljišta i njegove površine (ledina ili ugar), od osobenosti korena u zavisnosti od uzrasta kruške, klimatskih uslova, ciljeva koji se žele postići itd.

U tom pogledu, kako kaže, naročito jak uticaj imaju nejednaka pokretljivost pojedinih elemenata u zemljištu i dubina korenovog sistema kruške, koji pri tom zahvata i veliku širinu.

Šta je sve potrebno za jesenju sadnju kruške?

"Kretanje pojedinih elemenata vrlo je nejednako i zavisi od niza činilaca kao što su priroda đubriva i specifičnosti elemenata, fizičke osobine zemljišta i drugih", kaže savetodavac i dodaje da je utvrđeno da su azotna đubriva, a od njih naročito nitratna, veoma pokretljiva i podložna ispiranju, dok se kalijumova i fosforna odlikuju teškom pokretljivošću, jer se fosfor i kalijum obično fiksiraju u sloju u koji se unesu.

Način aplikacije đubriva u velikoj meri zavise od ciljeva koji se žele postići, đubrenje;

  • prilikom sadnje;
  • u rasadnicima;
  • kruške u rodu;
  • radi regeneracije i
  • u selekcione svrhe.

Koji su načini unošenja đubriva?

Primenjuju se i odgovarajući načini unošenja đubriva u zemljište: duboko zaoravanje pre podizanja krušaka, a prilikom sadnje kruške iznad i ispod žila, zatrpavanje đubriva oko mladih voćkica, stavljanje u rupe i kružne kanale (ispod voćaka), stavljanje u brazdice između redova kruške, rasturanje đubriva mašinama rasipačima u pantljike i zaoravanje, rasturanje po celoj površini i zaoravanje.

Kako Nikolićeva kaže, tečna đubriva se mogu davati na sledeće načine:

  • razlivanjem po površini zemljišta ili sipanjem u rupe i brazdice oko voćke;
  • pomoću raznih ubrizgača i sondi pod pritiskom;
  • stavljanjem đubriva u vodu za navodnjavanje;
  • ubrizgavanjem rastvora pod koru, odnosno u tkivo najmlađeg drveta i
  • prskanjem lišća voćaka.

"Ishrana kruške preko lista se koristi u slučajevima kada voćke pokazuju simptome nedostataka nekih elemenata", kaže ona i dodaje da primena folijarne ishrane, kombinovana sa tretiranjem protiv bolesti i štetočina, može lako i brzo da otkloni posledice zbog nedostatka ovih elemenata.

Manjak bora i gvožđa u zemljištu?

Zemljištu najčešće nedostaju bor i gvožđe, čiji se simptomi nedostatka brzo uočavaju. Ti simptomi mogu da se pojave tokom cele vegetacije. Zajedno sa tretiranjem zaštitnim sredstvima može se kombinovati i tretiranje za folijarnu ishranu.

"Voćke se obezbeđuju mikroelementima preparatima u prahu, kristalu ili tabletama", kaže stručnjak i dodaje da su količina preparata i način upotrebe dati u upustvu koje se dobija uz preparat.

Podsetimo kako je bor ključan, jer je potreban za bolju oplodnju i zahvaljujući njemu dolazi do prodiranja polena do žiga tučka, a time i stvaranja budućih plodova. Ako se daje pred početak naredne vegetacije, odnosno pred i tokom listanja, zbog male asimilacione površine tek otvorenih listova, dolazi do slabije oplodnje. Ukoliko je stablo nakon berbe transportovalo bor u koren, biće ga više na raspolaganju početkom iduće vegetacije.

Nedostatak ovog elementa u fazi oplodnje ogleda se u zakržljalosti plodova koji su sitniji i deformisani, odnosno najčešće ispupčeni. Bor je poželjno dodavati i tokom vegetacije, pre berbe, naročito u julu, jer usled visokih temperatura, u slučaju njegovog nedostatka, dolazi i do posmeđenja pokožice celog ploda.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Đubrenje kruške Elementi u zemljištu Azotna đubriva Unošenje đubriva Tečna đubriva Folijarna ishrana


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva