Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krušaka
  • 05.09.2022. 10:30

Šta je ključno nakon berbe - kako krušku spremiti za zimu?

Bor je jedan od najvažnijih mikroelemenata koji su potrebni za kvalitetnu oplodnju krušaka i ostalog voća, naročito jabuka.

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 158
  • 45
  • 0

Berba krušaka uskoro će biti završena jer, posle junske lepotice, trevuške, butire, karmena, santa marije i viljamovke, još je ostala sorta abate fetel i Konferans. Nakon berbe, voćarima se preporučuje da izvrše prihranu stabala, naročito onih koja su imala rod, koja su iscrpljena od plodonošenja i borbe protiv suše, koja je ove godine predstavljala problem i u voćnjacima u kojima je primenjeno navodnjavanje.

Ishrana mikro i makroelementima predstavlja neophodnu meru za oporavak stabala i obezbeđenje optimalnog prinosa u narednoj vegetaciji. Bor je jedan od najvažnijih mikroelemenata koji su potrebni za kvalitetnu oplodnju krušaka i ostalog voća, naročito jabuka.

Bor je ključan

Prihranu je potrebno primeniti 15-ak dana nakon berbe jer tada počinje priprema stabala za zimu. Lišće počinje da žuti i dolazi do transporta hraniva iz listova u korenov sistem. Zato je važno izvršiti đubrenje preparatima na bazi bora, cinka i mangana.

Nedostatak bora u fazi oplodnje ogleda se u zakržljalosti plodova (Foto: Bojan Kecman)

Bor je ključan jer je potreban za bolju oplodnju i zahvaljujući njemu dolazi do prodiranja polena do žiga tučka, a time i stvaranja budućih plodova. Ako se daje pred početak naredne vegetacije, odnosno pred i tokom listanja, zbog male asimilacione površine tek otvorenih listova, dolazi do slabije oplodnje. Ukoliko je stablo nakon berbe transportovalo bor u koren, biće ga više na raspolaganju početkom iduće vegetacije.

Nedostatak ovog elementa u fazi oplodnje ogleda se u zakržljalosti plodova koji su sitniji i deformisani, odnosno najčešće ispupčeni. Bor je poželjno dodavati i tokom vegetacije, pre berbe, naročito u julu, jer usled visokih temperatura, u slučaju njegovog nedostatka, dolazi i do posmeđenja pokožice celog ploda.

I cink i mangan su važni

Osim bora i cink je važan mikroelement. Ako je prisutan nedostatak dolazi do prevremenog opadanja listova i plodova, a nakon oplodnje, do formiranja sitnih i uskih listova u vidu rozeta ili metli. On je neophodan i zbog povećane otpornosti prema mrazu, jer ako u semenoj kućici preživi jedna semenka, može doći do formiranja ploda koji neće biti mnogo kvalitetan, ali ipak će da preživi mraz.

Kako izbeći moniliju na plodovima jabuke i kruške?

Mangan utiče na zakržljalost listova i stabla ako ga nema dovoljno. Kada se dodaje preko lista, nakon berbe, na raspolaganju je stablu početkom proleća, kada kreću intenzivni procesi.

Ne zaboraviti na azot, stajsko i mineralno đubrivo

Osim navedenih mikroelemenata koji se mogu pronaći u većini poljoprivrednih apoteka, takođe se, posle berbe, voćkama dodaje azot koji predstavlja "pogonsko gorivo" za početak naredne vegetacije. I njega će deblo prebaciti u korenov sistem. Dodaje se, najčešće, u vidu uree, ali se mora biti oprezan ako su temperature tokom jeseni visoke, naročito kada je Miholjsko leto.

Simptomi nedostatka bora u kruškama

Ukoliko se dodaje kada su temperature više od 20 stepeni, to može dovesti do retrovegetacije, odnosno, novog talasa vegetacije što je izuzetno opasno za biljku jer ulazi nepripremljena u zimski period kada može doći do smrzavanja nedovoljno odrvenelih delova biljaka.

Naravno, nakon berbe, a pre kretanja vegetacije, bilo bi dobro izvršiti i prihranu stabala zgorelim stajnjakom i mineralnim đubrivima. Ovo se naročito odnosi na stabla koja su imala optimalan rod u prethodnoj vegetaciji i kojima je potrebno da se oporave i snabdeju makro i mikroelementima kako bi i naredne godine dobro rađala.


Tagovi

Ishrana krušaka Bor Cink Mangan Urea Oplodnja krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.