Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 01.05.2022. 10:00

Tri šake đubriva oko stabla i prihrana preko lista za snagu voćki

Prihranu preko korena trebalo bi sprovesti azotnim đubrivima, a preko lista vodotopivim sredstvima. Uzgajivači krušaka pažnju moraju usmeriti na prvu generaciju kruškine buve dok bi kod šljiva trebalo da reaguje na pojavu lisnih vaši.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.485
  • 76
  • 0

Imajući u vidu da će voća biti više u odnosu na prošlu godinu, barem u nižim područjima, i da stabla ne bi odbacila mnogo plodova nakon završetka cvetanja, u narednom periodu potrebno je obaviti prihranu voćaka sa azotnim đubrivima.

Najbolje je upotrebiti KAN koji ima 27 odsto azota jer se brzo razgrađuje i usvaja od korena voćaka. Dovoljne su dve do tri šake oko stabla. Na ovaj način voćka bi trebalo da odbaci manje plodova jer će imati snagu potrebnu za rast plodova. Ovo se naročito odnosi na krušku i šljivu koje su, zbog mrazeva, slabije rodile prošle godine i prepune su plodovima.

Takođe je potrebno obaviti i prihranu preko lista jer se i na taj način brzo usvajaju hraniva. Kristaloni i ostala vodotopiva sredstva upotrebljavaju se u dozi od 300 grama na 100 litara vode. Najbolje je da u sebi sadrže formulaciju sa približno istim sadržajem azota, fosfora i kalijuma, kako bi rast plodova bio ujednačeniji, kao i da sadrže kalcijum koji doprinosi čvrstoći i manjoj osetljivosti plodova na pucanje zbog vlažnog vremena.

Zaštititi stabla od čađave krastavosti

Što se tiče zaštite, česte kiše i visoka vlažnost vazduha idealne su za prouzrokovača čađave krastavosti jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina.

Tretmani mogu obaviti sa pojedinim preparatima i tokom cvetanja

Kod jabuka još nije završeno cvetanje, ali se tretmani mogu obaviti sa pojedinim preparatima i tokom cvetanja.

Kruške su završile sa cvetanjem i neophodna je zaštita. Potrebno je obavljati prskanja fungicidima sa različitim aktivnim materijama kako se ne bi stekla otpornost gljivica kao i da se prilikom svakog prskanja koristi po jedan sistemik i jedan kontaktni fungicid. Na ovaj način omogućiće se bolja pokrivenost i zaštita od prodora patogena u listove.

Ako bi se koristio samo kotaktni ili sistemični fungicid, ne bi bilo moguće zaštititi voćke. O izboru preparata najbolje je konsultovati se sa stručnjacima za zaštitu.

Napad kruškine buve i lisnih vaši

Ni insekti ne miruju. Česte kiše odgađaju napad prve generacije kruškine buve. S dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana može da se očekuje jači napad ove štetočine, naročito u zasadima gde je imago položio jaja. Od velike važnosti je da se obavlja stalna kontrola stabala i da, ako se vidi povećan broj ženki buve, uradi tretman dozvoljenim insketicidima. Takođe se mora obaviti tretman i protiv jaja štetočine.

Lisna galica kruške napada plodove, a izgleda da će biti šteta i od mraza

Kod šljiva je neophodno obaviti tretman protiv lisnih vaši jer, nakon tretmana protiv šljivine osice, prva štetočina koja napada listove je zelena lisna vaš koja dovodi do uvrtanja i žućenja listova, kao i opadanja tek zametnutih plodova. Na tržištu se može pronaći dovoljno sredstava protiv vaši, a uz taj tretman, naročito ako je palo dosta kiše, može se ponovo koristiti i neko sredstvo, odnosno fungicid, za zaštitu od monilije, odnosno, sušenja grana.


Tagovi

Čađava krastavost jabuka Šljivina osica Lisna vaš Kruškina buva Kristalon KAN đubrivo Monilija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.