Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega jagoda
  • 25.08.2019. 08:00

Prihranjujte jagode i čupajte korovske biljke u novim jagodnjacima

U periodu od sedam do deset dana nakon sadnje živića, navodnjavanje se izvodi čistom vodom jer je mlad koren jagode jako osetljiv na visoku koncentraciju soli u zemljištu pa se dodavanje hraniva vrši tek nakon ovog perioda.

Foto: Danijela Plavšić
  • 304
  • 34
  • 0

U tek zasnovanim jagodnjacima, potrebno je bokore očistiti od cvasti, stolona i eventualno oštećenih listova. Ova mera neophodna je kako bi se bokori adekvatno pripremili za period mirovanja i punu rodnost u narednoj vegetacionoj godini. Pomenute mere treba pažljivo odraditi oštrim nožem ili makazama pazeći da se glavni bokor ne ošteti. Cvasti se mogu uklanjati kidanjem, ali uz pridržavanje cvetne drške da ne bi došlo do čupanja korenovog sistema iz zemljišta.

Mere uklanjanja cvasti i stolona treba sprovoditi sve do kraja vegetacionog perioda. Veoma važno je izvršiti popunjavanje praznih mesta u zasadu. Popuna se može obaviti sadnjom novih živića ili dovođenjem i pričvršćivanjem stolona susednih biljaka.

Vodite računa o prihrani zasada

Nakon sadnje jagode, naročita pažnja mora da se posveti adekvatnom navodnjavanju i prihranjivanju zasada. Kako jagoda ima relativno plitak korenov sistem, navodnjavanja trebaju biti česta sa manjim zalivnim normama. Stanje vlažnost zemljišta u zoni korenovog sistema mora redovno da se proverava jer se nedostatak vode u toplim letnjim danima može negativno odraziti na prijem i razvoj mladih biljaka.

Kako nedostatak, tako i višak vode naročito na zemljištima težeg mehaničkog sastava, može imati poguban uticaj na preživljavanje zasađenih živića. Veća visina banka ili gredice, omogućava brže oticanje viška vode i bolje uspevanje biljaka.

Nega zasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

Kako kaže diplomirani inežinjer voćarstva, Momir Nedić, iz PSSS, u periodu od sedam do deset dana nakon sadnje živića, navodnjavanje se izvodi čistom vodom jer je mlad koren jagode jako osetljiv na visoku koncentraciju soli u zemljištu pa se dodavanje hraniva vrši tek nakon ovog perioda. Eventualno, neposredno nakon rasađivanja mogu se primeniti organo -mineralna i biostimulativna sredstva na bazi huminskih, fulvo kiselina i morskih algi, pogotovu na zemljištima sa nižim sadržajem humusa.

Prihrana jagoda vodootopivim đubrivima

Nakon ovog perioda prilagođavanja, prihrana jagode vrši se putem sistema za navodnjavanje uz korišćenje kvalitetnih vodotopivih đubriva. U početku koriste se formulacije sa naglašenim sadržajem fosfora, poput na primer 10:30:10, u cilju boljeg ukorenjavanja mladih biljaka, a kasnije prema kraju vegetacionog perioda, radi bolje diferencijacije cvetova, upotrebljavaju se đubriva sa formulacijom 20:20:20.

Tretiranje jagoda insektima umesto pesticidima

Prednost treba dati onim formulacijama koje u sebi, pored osnovnih sadrže i značajne količine mikroelemenata. Količina primene vodotopivih đubriva treba biti u skladu sa rezultatima analize zemljišta i prilagođena kako osobinama zemljišta i zahtevima sorte tako i prema primenjenoj tehnologiji uzgoja jagode.

Borbu protiv korova treba izvoditi isključivo ručno, plevljenjem jer je svaka primena čak i selektivnih herbicida, u ovom periodu uzgoja jagode veoma rizična. Plevljenje treba izvoditi kada je zemljište umerene vlažnosti pri čemu treba obratiti posebnu pažnju da se prilikom čupanja jače razvijenih korovskih biljaka ne iščupaju ili oštete živići jagode.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zasadi jagoda Jagodnjaci Živići jagode Analiza zemljišta Vodootopiva đubriva Momir Nedić Biostimulativna sredstva