Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 03.03.2019. 11:00

Tretiranje jagoda insektima umesto pesticidima

Jagode su pogodna meta za mnoge štetočine koje se često javljaju pa ne ostavljajte biljke ovog voća bespomoćne. Sada je moguće koristiti insekte umesto pesticida. Ovaj izbor napravio je Regis Galet, farmer iz Pernes-les-Fontaines u Vauklusu.

Foto: Bigstockphoto/andrianocz
  • 986
  • 78
  • 0

Mnogi tradicionalni insekticidi koriste se u proizvodnji jagoda, a ima i onih koji ih žele izbeći. Za sve njih tu je rešenje koje stiže iz Vauklusa. Naime, jagode se mogu tretirati i insektima, a ovaj izbor napravio je Regis Galet, farmer iz Pernes-les-Fontaines.

Jagode je bolje saditi u proleće, u jednoredu

Insekti kao predatori 

Jagode su pogodna meta za mnoge štetočine koje se često javljaju pa ne ostavljajte biljke ovog voća bespomoćne.

Nekoliko bezbednih, prirodnih, insekticida mogu da zaštite jagode, ali pravi izbor nekog određenog sredstva zavisi od toga koja specifična vrsta štetočine pravi problem. Sada je moguće koristiti insekte umesto pesticida. 

Nedelju dana pre berbe jagoda, on je zakačio vreće u kojima se nalaze živi insekti, koji se nazivaju još i pomoćna sredstva, na biljke. Ovi insekti deluju kao predatori i mogu da izađu iz vreće kroz malu rupu kako bi se hranili insektima koji uništavaju cvet jagode.

Kako gajiti jagode u organskoj bašti?

Bez  hemijskih preparata

Na ovaj način izbegava se upotreba hemijskih preparata na velikim zasadima ovog voća.

"Sa hemijskim preparatima potrebno je tretirati biljke kada se pojavi neka štetočina, što može da bude i svakih 15 dana." objašnjava Galet. "Sa ovim insektima i zahvaljujući ekosistemu koji sam stvarao tokom 15 godina, sve što je potrebno da uradim jeste da pustim insekte jednom godišnje iz vreće kako bi odradili posao."

Potrebno je napomenuti da se još od 1985. godine, kompanija Kopert France, specijalizovala za biološku zaštitu useva i zelenih površina. Razvijen je čitav niz insekata koji mogu da se koriste za zaštitu, ali i za oprašivanje biljaka, navodi Franceinfo.

"Mi delujemo sa pomoćnim sredstvom koje ima lekovito dejstvo, veoma je efektno jer je preventivno i nema opasnosti od napada.“ ističe Gizela Brukier, direktor "tržišta staklene bašte" za holandsku grupu Kopert.


Tagovi

Uzgoj jagoda Insekti Biološka zaštita useva Bezbedan uzgoj


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.