Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smokve
  • 14.10.2023. 18:00

Sadnja smokve: Na koju lokaciju, kako je zaštititi od minusa?

Birajte osunčane lokacije, zaštićene od hladnog, severnog vetra. Vreme sadnje zavisi od uslova područja uzgoja.

Foto: Depositphotos/ thirdparty
  • 21.914
  • 1.128
  • 0

Stabla smokve su postala uobičajena u kontinentalnom delu.

Kod izbora lokacije potrebno je da odaberemo mesto gde će stablo biti zaštićeno od severnih vetrova i da odaberemo sortu koja je prilagođena uslovima.

Razlikuju se prema veličini i boji plodova, vremenu dozrevanja. Mogu da budu jednorodne i dvorodne u zavisnosti koliko puta u toku vegetacije daju plodove. Dvorodne prve plodove daju krajem juna, a druge krajem leta i tokom septembra. Izborom različitih sorti možemo da obezbedimo plodove od početka leta i sve do oktobra.

Birajte osunčane lokacije, zaštićene od hladnog vetra

Stablo smokve u proseku može da podnese hladnoću oko -15ºC. U slučaju da se radi o starijem drvetu ono će da bude otpornije. Mlada stabla su osetljivija i mogu da stradaju već na minus osam stepeni Celzijusa. Zbog toga ih je potrebno zaštiti tokom zime upotrebom kukuruzovine ili raznih agrofolija. U slučaju da dođe do izmrzavanja nadzemnog dela često se oporavi i potera nove priraste iz podzemnog dela.

TOP pet načina kako da iskoristite sveže smokve

Zbog toga birajte mesta za sadnju koja su topla, osunčana, zaštićena od hladnih, severnih vetrova, izbegavajte doline gde dolazi do stagnacije hladnih vazdušnih masa. Zemljište treba da je dobro drenirano, a nivo podzemne vode ne sme da bude visok.

Redovno zalivajte mlada stabla

Iskopajte sadnu jamu, a zemlju usitnite, jer mlade sadnice vole rastresito i mekano zemljište. Jama treba da je duplo veća od posude u kojoj se nalazi sadnica. Dodajte organsko đubrivo i prekrijte zemljom. Koren ne sme da dođe u direktan kontakt sa đubrivom.

Pre sadnje posudu sa sadnicom potopite u vodu kako bi se korenska bala i koren natopili u njoj. Dubina sadnje je ista kao i dubina na koju je sadnica bila posađena u posudi. Uspite kantu vode u sadnu rupu, a zatim kad zemljište upije vodu postavite sadnicu i rasporedite koren. Zatrpajte iskopanom zemljom i lagano nagazite da ne ostanu vazdušni džepovi u zoni korena. Najbolje je sadnju da obavite posle kiše.

Evo kako obaviti rezidbu smokve

Zabodite kolac na udaljenosti od najmanje 30 cm od stabla i povežite ih kako biste ga obezbedili od lomljena zbog vetra. Redovno zalivanje je obavezno u toku prvih godina, a broj zalivanja i količina vode zavise od vremenskih prilika, kvaliteta zemljišta i razvijenosti mladog stabla.

Vreme sadnje zavisi od uslova područja uzgoja. Gde su klimatski uslovi blaži, obavlja se tokom jeseni, a gde su zime oštrije bolje je pričekati proleće.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Sadnja smokve Jesenja sadnja voća Smokva na kontinentu Lokacija Zaštita


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.