Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveže smokve
  • 28.08.2023. 07:30

TOP pet načina kako da iskoristite sveže smokve

Vreme je za uživanje u rajskom voću - u slatko slanoj kombinaciji, kolačima, pekmezima ili kompotu.

Foto: Depositphotos/TTLmedia
  • 46.327
  • 2.260
  • 0

Smokve su jedno od najzdravijeg i najstarijeg voća. Najbolje ih je konzumirati u svežem stanju, a ako imate sreće da ne znate šta ćete sa njima, onda ih treba konzervirati. 

1. Slatko slana kombinacija

Smokve odlično prijaju uz slana jela kao što su sir i pršut ili čak domaći hleb. Zalijte ih s malo maslinovog ulja i dobićete nutritivno vrlo vredan obrok. Ako ih poslužite gostima u ovoj kombinaciji, dobićete vrlo atraktivan zalogaj na tanjiru. Mogu da se umešaju i u sezonske salate. 

2. Kolači, pite, štrudle

Smokve u kolačima, pitama ili štrudlama mogu da zamene bilo koje voće. Gledajte da su potpuno zrele, a ako nisu, tada ih kratko prokuvajte. Pošto su jako slatke, možete da smanjite količinu šećera koju inače koristite. A da kolač ne bi bio presladak, dodajte malo limunovog soka. Igrajte se sa ukusima, dodajte im narandžine korice, rogača i slično. 

3. Slatki zalogaj

Smokve umočene u čokoladu i uvaljane u orašaste plodove izgledaće veoma atraktivno na tanjiru. Čokoladu je potrebno rastopiti pa u nju umočiti smokve te ih odmah uvaljati u seckane orahe, bademe ili lešnike. Stavite ih na papir za pečenje i u frižider da se čokolada stisne. 

4. Pekmez od smokava i zelenog paradajza

Pekmez možete da napravite i od samih smokava, ali kombinacija sa zelenim paradajzom daće im poseban ukus. Za kilogram smokava vam je potrebno dva kilograma šećera, jedan kilogram zelenog paradajza, cimet, limunov sok. Prokuvajte šećer s dve čaše vode i cimetom. Oprani paradajz nasecite na komadiće, smokve na pola. Neka sirup vri pet minuta, dodajte voće i kuvajte na umerenoj vatri oko pola sata. Po želji malo zakiselite limunovim sokom. Sipajte u vrele teglice. 

5. Kompot 

Ovo je još jedan odličan način konzerviranja za zimu. Ako su čvrste, možete da ih nasečete, a ako su meke, bolje je da koristite cele. Tada koristite velike tegle. Za kilogram smokvi vam je potrebno pola kilograma šećera i vode toliko da prekrije smokve. U lonac stavite vodu da zavri, dodajte šećer i voće te nakon vrenja kuvajte 10 minuta. Stavite u sterilizovane, vrele tegle, dobro zatvorite, umotajte u ćebad i dinstajte dok se ne ohladi. Možete da ih kombinujete i sa drugim voćem. 

Kako ih vi najviše volite konzumirati? Što od njih pravite? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Recepti Smokve i sir Kolač od smokava Slatki zalogaj Pekmez od smokava Kompot od smokava Sveže smokve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.