Vreme je za uživanje u rajskom voću - u slatko slanoj kombinaciji, kolačima, pekmezima ili kompotu.
Smokve su jedno od najzdravijeg i najstarijeg voća. Najbolje ih je konzumirati u svežem stanju, a ako imate sreće da ne znate šta ćete sa njima, onda ih treba konzervirati.
Smokve odlično prijaju uz slana jela kao što su sir i pršut ili čak domaći hleb. Zalijte ih s malo maslinovog ulja i dobićete nutritivno vrlo vredan obrok. Ako ih poslužite gostima u ovoj kombinaciji, dobićete vrlo atraktivan zalogaj na tanjiru. Mogu da se umešaju i u sezonske salate.
Smokve u kolačima, pitama ili štrudlama mogu da zamene bilo koje voće. Gledajte da su potpuno zrele, a ako nisu, tada ih kratko prokuvajte. Pošto su jako slatke, možete da smanjite količinu šećera koju inače koristite. A da kolač ne bi bio presladak, dodajte malo limunovog soka. Igrajte se sa ukusima, dodajte im narandžine korice, rogača i slično.
Smokve umočene u čokoladu i uvaljane u orašaste plodove izgledaće veoma atraktivno na tanjiru. Čokoladu je potrebno rastopiti pa u nju umočiti smokve te ih odmah uvaljati u seckane orahe, bademe ili lešnike. Stavite ih na papir za pečenje i u frižider da se čokolada stisne.
Pekmez možete da napravite i od samih smokava, ali kombinacija sa zelenim paradajzom daće im poseban ukus. Za kilogram smokava vam je potrebno dva kilograma šećera, jedan kilogram zelenog paradajza, cimet, limunov sok. Prokuvajte šećer s dve čaše vode i cimetom. Oprani paradajz nasecite na komadiće, smokve na pola. Neka sirup vri pet minuta, dodajte voće i kuvajte na umerenoj vatri oko pola sata. Po želji malo zakiselite limunovim sokom. Sipajte u vrele teglice.
Ovo je još jedan odličan način konzerviranja za zimu. Ako su čvrste, možete da ih nasečete, a ako su meke, bolje je da koristite cele. Tada koristite velike tegle. Za kilogram smokvi vam je potrebno pola kilograma šećera i vode toliko da prekrije smokve. U lonac stavite vodu da zavri, dodajte šećer i voće te nakon vrenja kuvajte 10 minuta. Stavite u sterilizovane, vrele tegle, dobro zatvorite, umotajte u ćebad i dinstajte dok se ne ohladi. Možete da ih kombinujete i sa drugim voćem.
Kako ih vi najviše volite konzumirati? Što od njih pravite? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorka
Maja Celing Celić
pre 1 godinu
Olivera, ovo je jako zanimljivo, punjene i zapečene smokve. Ja jako volim slatko slane kombinacije, a za laganu večeru, par smokvi, malo maslina i maslinovog ulja - zasitno i zdravo.
Olivera Šargin Eks Kragujevac
pre 1 godinu
U smokvu staviti sir i ppslaninu, ili sunju i zapeći u rerni.Prelepo...