Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba smokve
  • 29.09.2023. 07:30

Evo kako obaviti rezidbu smokve

Potrebno je redovno sprovoditi rezidbu smokve da bi dobili zdravo, oblikovano stablo sa krupnim plodovima

Foto: Depositphotos/dovapi
  • 51.474
  • 2.693
  • 0

Pravilna rezidba smokve je neophodna, ako želimo da imamo zdravo stablo sa obiljem krupnih plodova. Redovnom rezidbom ćemo održati korelaciju između vegetativnog prirasta i rodnosti, količinu i kvalitet plodova, oblik, veličinu i visinu krošnje, osiguraćemo dobru produktivnost.

Koje je optimalno vreme?

Postoji nekoliko termina rezidbe. U jesenjem periodu se obavlja uklanjanje oštećenih i polomljenih grana, vodopija, izdanaka.

Optimalno vreme je u rano proleće kada prođe opasnost od mraza. U oba slučaja radimo na biljci koja je u fazi zimskog mirovanja.

Rezidba mladih sadnica

Razlikujemo rezidbu koja ima za cilj formiranje uzgojnog oblika, koja se sprovodi na mladim sadnicama, i rezidbu u cilju održavanja formiranog stabla i rodnosti.

Proces formiranja traje između tri do pet godina u zavisnosti od starosti sadnica i njihove razvijenosti.

Stablo mladih sadnica se prikraćuje na visinu od jednog metra. To će podstaći grananje. Sledeće godine ostavljamo tri najbolje razvijene grane koje prikratimo. Ostale priraste na deblu uklanjamo. U sledećim godinama posao zavisi od uzgojnog oblika. Za smokvu se obično bire uzgojni oblik vaze.

Ravnoteža rasta i rodnosti

Kod drugog tipa, kada imamo već formirano stablo, odnosno krošnju, cilj nam je da zadržimo taj oblik, uspostavimo korelaciju vegetativnog i rodnog prirasta i tako održimo visoku produktivnost.

Obavljamo je od vrha krošnje. Uklanjaju se sve polomljene grane, vodopije, one koje smetaju jedna drugoj ili se preklapaju, koje padaju na zemlju ili zasenjuju unutrašnjost krošnje. Odrežite i male plodne grane koje idu u unutrašnjost i neće dobiti dovoljno svetla.

Cilj nam je da obezbedimo dobro provetravanje i osunčanost kroz krošnju. To biljci daje snagu za rast i razvoj, podstiče formiranje rodnih grančica, plodova, smanjuje se intenzitet napada štetočina i pojava infekcija.

TOP pet načina kako iskoristiti sveže smokve

U slučaju slabijeg rasta pravi se povratni rez, prikraćuje se bliže osnovi kako bi se spavajući pupoljci aktivirali. Ne treba seći deblje granje, jer one kod smokve teže zarastaju. Iz tog razloga je bitno da je redovno obavljamo dok su grane tanje.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Rezidba voćaka Rezidba smokve Orezivanje smokve Zimska rezidba Uzgojni oblik smokve Uzgojni oblik vaze


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u