Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 22.11.2019. 16:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Kupusina

U Zapadnobačkom okrugu ne odustaju od uzgoja jabuka

Poljoprivrednici u Kupusini zadovoljni su ovogodišnjim rodom voća. Kako kažu, prinosi su dobri. Iako mnogi prestaju da se bave ovom granom poljoprivrede, ima i onih koji će nastaviti jer od tog posla i dalje može da se živi.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 262
  • 26
  • 0

Proizvođač Laslo Červenković bavi se uzgojem jabuka već tri decenije. Kako kaže, ne želi da izađe iz ovog posla upravo zbog činjenice da mu je toliko godina posvećen.

"To mi je motiv da ne odustajem od proizvodnje jer osim što smo u porodičnom gazdisntvu koristili subvencije za mehanizaciju, imamo sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže, izgradili smo i savremene hladne komore, u kojima se nalazi oko 100 tona jabuka koje čekaju bolju otkupnu cenu na proleće", navodi Červenković.

Tržište je postalo zahtevno

Kao veliki problem ističe naplatu i nisku otkupnu cenu. Međutim, dodaje i da je tržište pooštrilo kriterijume jer kako kaže, dosta se biraju sorte koje će se plasirati. Dodaje da se one koje su manje tražene, ove godine mogu kupiti po ceni od 20 do 25 dinara po kilogramu.

"Industrijska jabuka u prošloj godini nikome nije trebala i to ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi, a to je bilo svima poznato. Ne znam šta se desilo pa ove godine bar za to ima otkupa, industrijsku smo prodali. Fudži je najpoznatija jabuka na našem tršištu, a prošle nedelje sam dobio 45 dinara za kilogram dok ostale sorte ne trebaju nikom. Zelena greni smit nije potrebna više pa neće niko da je jede. Nekada je išla samo ona za izvoz, a sada ne znamo šta ćemo sa njom jer naši ljudi baš je i ne jedu", objašnjava Červenković.

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Proizvođač Oskar Molnar uzgaja jabuke oko dve decenije i planira da od sledeće godine proširi proizvodnju u vidu pravljenja ceđenog soka od jabuke. Na to se odlučio jer nakon prošlogodišnje sezone nije uspeo da proda dobar deo roda. U njegovoj proizvodnji dominira ajdared.

"Konkurisao sam za sredstva da zaobiđemo prekupce, da jabuke ne ostanu da leže na zemlji. Prekupci kupuju naše voće i izvoze za Rusiju, mada koliko čujem i oni isto dobijaju kao mi", navodi Molnar.

Iz Kupusine jabuke najviše idu u Rusiju

Proizvođači jabuka u ovom mestu svoje plodove najviše prodaju ruskom tržištu. Uglavnom preko otkupljivača idu u Rusiju. Od januara do septembra ove godine iz Zapadnobačkog okruga otišlo je jabuka u vrednosti od oko 257 miliona evra, navode u Regionalnoj privrednoj komori Sombor (RPK). U toku prošle godine iz ovog dela Vojvodine izvezeno je u Rusiju 1.507 tona jabuka, a ove godine 5.441 tona ovog voća, navodi se u podacima RKP Sombor.

"Izvoz jabuka iz Zapadnobačkog okruga uvećan je za 192 odsto. Ove godine izvezli smo već 6.381 tonu jabuka. U ukupnom izvozu, jabuke učestvuju u našem Zapadnobačkom regionu sa 1,5 procenata", navodi koordinator za industriju za Zapadnobački okrug u RPK Sombor Mihajlo Maćuš.

Proizvodnja jabuke na prekretnici

Voćari iz ovog dela Vojvodine počeli su da šire izvoz i ka drugim tržištima kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Mađarska, Kuvajt, Singapur, Hongkong, Rumunija, Maldivi i Saudijska Arabija. Vrednost izvezenog voća na ta tržišta iznosi oko 3,5 miliona evra, prenosi RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Uzgoj jabuka Proizvodnja Izvoz Laslo Červenković Oskar Molnar Mihajlo Maćuš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.