• Profifruit 2018
  • 10.03.2018. 12:35

Proizvodnja jabuke na prekretnici

Zbog izmrzavanja prošlog proleća i smanjene proizvodnje za trećinu, jabuka u Evropi ima odličnu cenu. Ali šta nas čeka u narednim godinama?

Foto: Đorđe Simović
  • 842
  • 73
  • 1

Već nakon prvog dana, organizatora ProfiFruit 2018 specijalizovanog voćarskog sajma možemo pohvaliti. Dobar izložbeni deo, odličan konferencijski. Teme zanimljive i aktuelne. Predavači iz Srbije, Poljske, Holandije. Prvi dan posvećen jabuci, drugi jagodastom voću. Utisak / zabrinutost potpisnika ovih redova nakon prvog dana svodi se na pitanje: Šta će biti sa proizvodnjom jabuka u narednim godinama?

Najslabija berba u EU u poslednjih 10 godina

Prolećni mraz u aprilu i maju, produžene sankcije Rusije i problemi sa radnom snagom su prema Adamu Paradovskom (Paradowskom) iz Poljskog Plantpress-a glavni uzroci dizbalansa na tržištu jabuka u Evropi u ovom momentu.

"Na tržištu nema dovoljno plodova jabuke. Ono što je preostalo u mnogim slučajevima je neodgovarajućeg kvaliteta, a plodovi dobrim delom nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje. Proizvodnja jabuke je u 2017. u odnosu za 2016. podbacila za trećinu. Proizvedeno je ukupno milion tona jabuke manje. Reč je o najslabijoj berbi u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očgledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji", iznosi Adam.

Zbog manjka jabuke na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuku kupuju u Srbiji i Ukrajini. Koliki je nedostatak, govori i činjenica da su prerađivači industrijske jabuke spremni da za nju plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Adam Paradovski
Paradovski: Izvoz u Rusiju ima perspektivu još nekoliko godina

Šta će biti sa izvozom u Rusiju?

Paradovski kaže da je Srbija lane proizvela oko 400.000 tona jabuke. Lane smo u Rusiju izvezli 168.000 tona jabuka. Nažalost, izgubili smo prvo mesto u izvozu. Pretekla nas je Moldavija sa 229.000 tona. Inače Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka. Analitičari procenjuju da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, pošto je ruska aministracija zacrtala cilj da u budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste. Samo za godinu dana od 2016. do 2017. godine uvoz je smanjen za 4%. Ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod.

Tržište 2018.

Za veliki broj potrošača u Evropi, jabuka je na policama supermarketa skupa. Zato se oni okreću alternativi: mandarinama, pomorandžama ili bananama. Ako je cena već između 1,5 -2 € 7/ kg potrošači očekuju kvalitet, koga nema u dovoljnom broju, baš zbog pobrojanih razloga. Jabuke jednostavno, nema dovoljno na tržištu. To se pre svega odnosi na zlatni delišes i jonagold. Ove godine će se verovatno po prvi put desiti u poslednjih deset godina da zlatni delišes iz Južnog Tirola neće dočekati galu iz nove berbe.

Na pitanje da li jabuku sada prodavati ili još čekati sa plasmanom, Adam Paradovski kaže da bi proizvođači mogli još da sačekaju, i da će cena sigurno rasti, ali moraju biti potpuno sigurni da je kvalitet jabuke u hladnjačama vrhunski i da je svaka sorta čuvana po zahtevajućoj tehnologiji.

Poljaci se susreću sa nedostatkom radne snage tako da je to jedan od ključnih problema u berbi. Voćari ne mogu da nađu radnike po ceni od 2 €/h koliko su spremni da plate. Paradovski procenjuje da izvoz jabuka u Kinu nije realan, komentarišući to "kao da nosite drvo u šumu", a za Indiju kaže da je to "tržište koje obećava". U svakom slučaju, kaže da izvoz u Rusiju ima perspektivu još nekoliko godina, ali da bi naši voćari trebalo da nalaze i alternativna tržišta.


Tagovi

PofiFruit Adam Paradowski Jabuke


Autor

Đorđe Simović

Đorđe Simović

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi