Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 14.06.2020. 18:00

Zelena rezidba višnje - obavezna mera

Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje, preporučuje zaječarski stručnjak za voćarstvo Mihajlo Žikić.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 2.960
  • 129
  • 0

Zelena rezidba ima zadatak da obezbedi uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Utiče na razvoj stabla i smanjuje bujnost, omogućava bolju osvetljenost, te samim tim bolju obojenost, navodi Mihajlo Žikić, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe u Zaječaru.

Kako smo ranije pisali, zelena rezidba je, pre svega, dopuna zimske rezidbe (na zrelo) i obavlja se tokom juna i jula. U odnosu na stadijum razvoja voćke, režu se mlada stabla u toku formiranja uzgojnog oblika krune i starija stabla u punoj rodnosti.

Šta je cilj zelene (letnje) rezidbe voćaka?

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka uglavnom se izbojci (mladari) iz tekuće vegetacije - povijaju, savijaju, pinciraju ili potpuno uklanjaju.

Obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu

Odstranjivanjem suvišnih mladara odstranjuju se suvišni potrošači vode i hrane, a svetlost i vazduh lakše prodiru u unutrašnjost krune. Kod mladih zasada treba obaviti izolacije vođica, izabrati letoraste pod odgovarajućim uglovima grananja za ramene grane.

U intenzivnoj proizvodnji višnje zelena rezidba je postala obavezna i neizostavna mera. Ova rezidba dolazi do izražaja samo ako se izvede pravovremeno. Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula, odnosno nakon berbe višnje, preporučuje zaječarski stručnjak.

Potrebno odstraniti i deo lišća

Orezane voćke viškove hraniva koriste za dalji razvitak plodova i obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Potrebno da se odstrani i jedan deo lišća zbog smanjene vlage u zemljištu i visoke temperature vazduha u toku leta, tako da preostalo lišće normalno snabdeva voćku vodom i hranom.

Ovom rezidbom se postiče bolji kvalitet plodava. Treba istaći i da se zelenom rezidbom može završiti do 80 odsto rezidbe, a da treba zimskom rezidbom odraditi korekcije i dovršiti rezdbu.

Rezidbom višnje obnoviti stablo i povećati kvantitet i kvalitet roda

Podsetimo, rezidba je obavezna mera tokom svake godine, ali nju treba prilagođavati habitusu voćnog stabla. U prvih nekoliko godina imamo rezidbu za formiranje željenog uzgojnog oblika, a nakon četvrte godine rezidba na rod ili regulisanje rodnosti u zavisnosti od željenog uzgojnog oblika i intezivnosti proizvodnje. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rezidba višnje Uzgoj višnje Zelena rezidba Rezidba voća Mihajlo Žikić


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...