Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja rezidba
  • 22.06.2019. 16:00

Šta je cilj zelene (letnje) rezidbe voćaka?

Rezidbom tokom leta postiže se ravnoteža porasta i rodnosti stabala i sprečava nepotrebno trošenje hranljivih materija.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.991
  • 320
  • 1

Zelena rezidba je, pre svega, dopuna zimske rezidbe (na zrelo) i obavlja se tokom juna i jula. U odnosu na stadijum razvoja voćke, režu se mlada stabla u toku formiranja uzgojnog oblika krune i starija stabla u punoj rodnosti.

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka uglavnom se izbojci (mladari) iz tekuće vegetacije - povijaju, savijaju, pinciraju ili potpuno uklanjaju.

Na horizontalnim granama više plodova

Povijanje i savijanje jednogodišnjih mladara, kako bi se formirale horizontalne rodne grane, ima za cilj - da voćki omoguće veću i redovnu rodnost. Mladare i buduće skeletne grane treba povijati tako da zauzmu što horizontalniji položaj kako bi se hranljive materije (azot, ugljeni hidrati, fitohormoni) ravnomerno raspodelile duž grana i grančica. Na taj način uspostavlja se ravnoteža između porasta i rodnosti.

Orezivanje jabuke: Nov način za bolji kvalitet ploda

"Rodnost se povećava zbog toga što se određeni broj bočnih vegetativnih pupoljaka transformiše u generativne ili cvetne pupoljke. Oni nakon oplodnje formiraju zadovoljavajuću količinu plodova, što nije slučaj kod potpuno vertikalnog položaja letorasta i grana, koji ponekad uopšte nemaju rod. Savijanjem jednogodišnjih mladara koji rastu vertikalno, u unutrašnjost krune, ili obično na vršnom delu krune (pri uzgojnom obliku palmeta,na najvišem spratu) sprečava se nepotrebno trošenje hranljivih materija", objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić iz Kruševca.

Savijeni mladari prestaju da rastu

Savijanjem suvišnih i vertikalnih jednogodišnjih mladara u fazi formiranja uzgojnog oblika krune, postižu se povoljni rezultati u rastu skeletnih grana, odnosno formiranju rodnog drveta koji će dati rodne grančice.

Ukoliko se od samog početka uzgoja kruna pravilno formira, ona će biti snažna, simetrična, rodna, vitalna i dugovečna. Savijeni izbojci više ne rastu, ali žive i fotosintetišu, odnosno normalno stvaraju organsku hranu za porast ostavljenih skeletnih grana i rodnih grančica.

Savijanje mladara pomoću specijalnih štipaljki

Mladari i grane mogu se savijati kanapom (rafijom) ali su se najbolje pokazale specijalne štipaljke na čijim krajevima nalazi se parče metala koje pritiska grančicu. Ukoliko je štipaljka bliža mestu račvanja - grana se povija, a ako je štipaljka bliža vrhu mladara - onda se on savija.

Đubrenje zasada voća azotnim mineralnim đubrivima

Prednost upotrebe štipaljki je što se lako postavljaju na željeno mesto, a mogu se koristiti više godina.

Šta se postiže pinciranjem (zakidanjem) mladara?

Pinciranjem jednogodišnjih mladara zakidaju se i skraćuju vrhovi i na taj način direktno nastavlja dalji porast mladara. Ovim postupkom pruža se mogućnost ostavljenim granama i rodnim grančicama da se bolje hrane, rastu i formiraju pupoljke. "Pincirana skraćena grančica i dalje sa preostalim lišćem fotosintetiše i stvara organsku hranu za sebe i druge delove krune, ali više nije konkurentna", ističe Antić i naglašava da se u toku naredne rezidbe na zrelo, do osnove uklanjaju svi pincirani mladari.


Tagovi

Letnja rezidba Voćarstvo Voćari Koštičave vrste Piniciranje Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pored ovakve situacije sa sušom i cenama u poljoprivredi, možete se samo slikati. I šta onda raditi? Pa ništa, slikati se 😃 To je uradio mladi bračni par Vaci, sutradan, posle svadbe, u dekorativnom ambijentu u Stanišiću kod Sombora. Suncok... Više [+]