Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peter Mathà
  • 22.03.2018. 16:15

Orezivanje jabuke: Nov način za bolji kvalitet ploda

Italijanski voćar Peter Mata predstavlja svoj način orezivanja jabuke, koji mu je omogućio kvalitet ploda i duži vek stabla.

  • 4.812
  • 322
  • 0

Voćar iz Italije, tačnije iz Južnog Tirola, Peter Mata (Mathà) unapredio je način orezivanja jabuka, koje su donele bolji kvalitet plodova, jer smatra da tradicionalan način šteti biljci. Koliko je uspešan, svedoči i to što su mu mnoge kolege došle u posetu, kako bi se uverile u odlične rezultate i način na koji radi. Takođe, on sam obilazi druge regione i prenosi svoja iskustva.  Tako su priliku da vide njegovu demonstraciju imali i oni koji su se okupili u Nemačkoj na seminaru. 

Ključ je u osvetljenosti krošnje

Zainteresovanima je preneo u čemu vidi nedostatke tradicionalnog orezivanja jabuke: "Veliki broj jabuka izrasta iz slabih pupoljaka, koja se nalaze na granama koje vise i koje su smeštene bliže stablu, gde su slabije osvetljene. 'Klik' orezivanje je zato bolje, jer ostavlja manje grana, pri čemu krošnja ima više svetla, pupoljci su jači, a voće je bolje obojeno".

Mata ide korak dalje, pa sve jednogodišnje izdanke ukljanja. Kaže da je orezivanje "kroz" krošnju još uvek tabu. Ipak, kao rezultat dobija snažnu krošnju, čiji su pupoljci dobro osvetljeni. Cilj je ograničen broj grana, koje su dobro prekrivene pupoljcima, kao i osnova sa kraćim, dobro osvetljenim granama i snažnim pupoljcima. 

Prednosti "Mata" načina orezivanja

Ovaj voćar kao prednost svog načina orezivanja vidi i to što je rast ploda omogućen širom krošnje, a ne samo u centralnom delu. Tako stablo ostaje tanje, nego kada se tradicionalno orezuje, a mnogo više svetlosti dospeva do nižih nivoa. Na ovaj način se brže razvija i cvet, a drvo se brže oporavlja, čime mu se produžava životni vek. Lakša je i berba, a kada je reč o bolestima kao što su alternarija ili krastavost, prednost je što se drvo, nakon padavina, lakše osuši. 

Izvor i foto: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Peter Mathà Jabuka Orezivanje Krošnja Pupoljci jabuke Osvetljenost krošnje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]