Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žilogriz
  • 17.10.2023. 12:00

Žilogriz najveću štetu na višnji i šljivi pravi na jugu Srbije

Da bi zaštita od žilogriza bila efikasna, neophodno je poznavanje ciklusa razvoja.

Foto: PIS Vojvodina
  • 147
  • 13
  • 0

Žilogriz se poslednjih godina nalazi na našem području iako se ova štetočina uobičajeno nalazi na području mediteranskih zemalja. Najviše su pogođeni zasadi višnje i šljive na jugu Srbije.

Odrastao insekt je dužine 20-30 mm, tamnosive do crne boje, a boja u predelu vrata je siva i ima sitna ispupčenja. Larva ima topuzasti oblik, bledožute boje i kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Marija Milenković, naraste do sedam centimetara. U proleće ženke počinju da se hrane travama a zatim prelaze na voćke.

"Ženka polaže jaja tokom juna u zoni korenovog vrata ili u zemljištu oko voćke, ali ne dalje od 30 cm i u jednoj sezoni ih položi 250-300. Kada se larve izlegu, njihov razvoj traje dve godine, nakon čega prelaze u fazu lutke a zatim u odraslog insekta", navodi Milenkovićeva.

Podsetimo, žilogriz pored šljive, napada i trešnje, breskve, kajsije i bademe, a u našoj zemlji najveće štete prouzokuju u zasadima višanja

Zaštita i suzbijanje

Da bi zaštita od žilogriza bila efikasna, neophodno je poznavanje ciklusa razvoja.

"Prvo što je pokazatelj njegovog prisustva je slabije napredovanje voćki. Često se takva stabla sporadično javljaju pa se to uglavnom propisuje nekim drugim razlozima, najčešće moniliji. Najvažnije je suzbijanje ženki kako bi se sprečilo polaganje jaja", kaže ovaj stručnjak dodajući da se jaja mogu uništavati i primenom zemljišnih insekticida.

Uništavanje većih larvi nije moguće

U tom slučaju, kako kaže, zemljište oko voćaka treba isfrezirati i usitniti. Ukoliko larva žilogriza uđe u korenov sistem, mogu da se koriste zemljišni insekticidi koji se vežu za korenov sistem i na taj način mogu da se suzbiju manje larve koje su se razvile unutar korena. Uništavanje većih larvi nije moguće, jer se one dublje ukopavaju unutar korena i stabla. Kada iscrpe koren, mogu da pređu u deo stabla iznad zemlje do visine od oko 12 cm.

Primena insekticida

Drugi način zaštite od žilogriza je primena insekticida prilikom tretiranja, pa ženke nakon ishrane listom preparat unesu u sebe.

"Na taj način će se sprečiti krajnji razvoj jajašaca u ženki. Ženke će takva nezrela jaja polagati u zemljište ali se iz njih neće razviti larve. Kada su u pitanju mlađa stabla, ispod njih se mogu postaviti folije pa se zatim odrasli insekti istresu sa voćke", kaže ovaj savetodavac dodajući da se ovom metodom veliki broj odraslih jedinki može ukolniti sa voćaka.

Kako zaštititi voće od žilogriza?!

Kod preventivnih vidova borbe korisno je krčenje starih zasada jer oni predstavljaju opasnost. Navodnjavanje voćaka se takođe preporučuje kao jedan od načina suzbijanja ovog štetnog insekta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Žilogriz Marija Milenković Larve žilogriza Suzbijanje žilogriza Zemljišni insekticidi Zaštita voća


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva