Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u maju
  • 26.04.2020. 18:00

Radovi u maju: Nakon mogućeg mraza seje se i presađuje na otvoreno

Ukoliko niste stigli da obavite setvu u bašti tokom aprila, nema panike jer većinu povrtnih kultura i cveća možete da posejete i u maju. Idealan je mesec i za novi travnjak. Pripazite, na biljkama počinje da se javlja veći broj štetočina.

Foto: Depositphotos/Artverau
  • 358
  • 51
  • 0

Poljoprivreda je fabrika na otvorenom, a vremenski uslovi su i ove godine to dokazali. Visoke temperature, mraz i suša samo su deo problema ovoga proleća, a da ne spominjemo pandemiju koja je već ostavila svoj trag.

Međutim, pustimo brige na stranu i nadajmo se da će sledeći mesec doneti bolje uslove jer, sa njim nam stiže toplije vreme, ali i veći broj radova u bašti.

Ukoliko niste stigli da obavite setvu tokom aprila, nema panike jer većinu povrtnih kultura i cveća možete da posejati i u maju. Ipak, trebalo bi uzeti u obzir i to da se poslednja mogućnost pojave mraza može očekivati sredinom maja.

Direktna setva na bankovima

Prazni bankovi se prekopavaju i na njih se dodaje stajsko đubrivo ili kompost. Poštujući plodored, na njih direktno možete sejati salatu, šargarepu, peršun, cveklu, blitvu, rotkvu, kelerabu, krastavce, tikvice, dinje, lubenice, bundeve, pasulj mahunar i zrnaš, bamiju i kukuruz šećerac.  

U zavisnosti od vremenskih uslova, može se sejati i grašak,ali bi trebalo imati na umu da on nije ljubitelj suše i vrućine, a onom ranije posejanom možete osigurati potporu za rast kako ne bi previše polegnuo. U maju se mogu saditi i začinske biljke.

Biljke iz rasada postepeno iznositi napolje i ne saditi po vetru

Sredinom maja, kada prođe opasnost od mraza, posadite rasad paradajza, paprike i patlidžana uzgajan na toplom, ali i krastavce, tikvice, dinje i lubenice. Pre sađenja, biljke iz rasada je poželjno povremeno iznositi napolje kako bi se prilagodile spoljnjim temperaturama. Vodite računa i da ih ne sadite po vetru, jer on povećava transpiraciju i stres kod mladih biljaka.

Maj je mesec sadnje rasada - smanjimo stres presađivanja

Nakon što ste ih posadili, biljke iz rasada dobro zalijte. U slučaju da postoji opasnost od hladnoće, a posadili ste ih na otvorenom, zaštite ih agrotekstilom.

Naravno, kako niče sve u vrtu tako niču i korovi. Zato je tek iznikle biljke potrebno na vreme osloboditi od korova kako im ne bi uzimao hraniva, zagušio ih i onemogućio rast.

Sezonsko cveće - kod kupovine obratiti pažnju na zdrav koren i pupoljke

Dvogodišnje cveće poput dan-noć, šeboja i nezaboravak polako završava svoj životni ciklus i postupno se mogu zameniti jednogodišnjim biljkama odnosno letnjim cvećem koje će vrt krasiti sve do jeseni. To su na primer begonija, dalija, kadifice, vinke, lepi jova, neven, prkos i slično. Na početku maja još možete posaditi i dalije, gladiole i ostalo osetljivo lukovičasto cveće koje cveta leti.

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasija sa gladiolama i dalijama

Već je na veliko u prodaji sezonsko cveće koje je najbolje presađivati na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Kod kupovine rasada cveća važno je obratiti pažnju na to da li imaju zdrav koren, krem do bele boje i otvoren bar jedan cvet ili da mu se vide pupoljci.

Kada ste sigurni da neće više biti mraza, na otvoreno možete izneti fikuse, limune, kaktuse i slične biljke koje u saksijama preko leta držite napolju. Nemojte ih odmah izlagati jakom suncu da se ne oprže.

Idealan mesec za novi travnjak

Maj je idealan mesec za podizanje novog travnjaka bilo setvom ili travnim busom. Zemljište bi trebalo dobro pripremiti i usitniti i na njega sejati travu. Nakon toga seme plitko izgrabuljati u zemljište i povaljati valjkom ili potisnuti lopatom. Travke bi bilo poželjno zalivati jer su osetljive na sušu.

Rešite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Berbe u bašti

U maju možete da berete mladi luk, rotkvice, salatu, mladi grašak, bob, spanać. Naravno, sve zavisi od toga kada ste ih posejali, a sazrevaju i prvi plodovi jagoda i trešanja. Lekovito bilje se takođe bere u maju pa ne zaboravite na koprivu koja vam može poslužiti i kao odlično đubrivo u bašti, majčinu dušicu, matičnjak, bokvicu, ali i crnu zovu od koje se pravi domaći sok.

Štetočine koji se javljaju 

Čim postane toplije, javljaju se brojne štetočine, ali i korisni insekti poput bubamara, pčela i bumbara. Na velikom broju biljaka javljaju se lisne vaši, a njima se hrane bubamare pa ih ne morate odmah suzbijati. Vodite računa i o tome da se u maju javlja prva generacija krompirovih zlatica koje bi trebalo na vreme skupiti i uništiti, a što pre suzbijete prvu generaciju, manja će najezda biti kasnije.

Kako se rešiti puževa u bašti?

Probleme stvaraju i puževi pogotovo kada je reč o vlažnim uslovima pa ih na vreme treba sakupiti i skloniti iz bašta. Neizostavne su voluharice i krtice koje kopaju tunele i između ostalog, hrane se korenjem biljaka. Mogu se rasterati redovnim obilaskom bašte, prekopavanjem, a smetnja im mogu biti plastične boce nataknute na štap. 


Tagovi

Maj Radovi u maju Presađivanje na otvoreno Travnjak Štetočine Sađenje cveća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]