Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole
  • 02.05.2019. 18:00

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasija sa gladiolama i dalijama

Pravilna nega gladiola podrazumeva prihranu. Ova biljka se veoma dobro razvija i napreduje tokom letnjih meseci. Ona će cvetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko nedelja.

Foto: Depositphoto/RodimovPavel
  • 2.788
  • 44
  • 0

Najveći broj vrsta cveća sadi se u rano proleće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetara do 1,5 metara.

Kako da zasadite i negujete ove biljne vrste priča za naš portal Ivan Nožinić, savetnik direktora u preduzeću "Gradsko zelenilo" Novi Sad.
"Gladiola je biljka koja se veoma dobro razvija i napreduje tokom letnjih meseci. Ovo lepo cveće u vašoj bašti neprestano će cvetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko nedelja. Kada savladate tehniku negovanja gladiole, uvek ćete imati velike površine preplavljene šarenim bojama, a ujedno i dekorativne reznice", objašnjava Ivan. 

Prihranjujte ih dva puta mesečno

Prema njegovim rečima, gladiole se sade na dubini od deset centimetara, sa razmakom između lukovica od takođe 10 centimetara. Preporučuje se čak da razmak između redova bude i do nekih 20 centimetara. 

"Cvet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvetanja dva puta mesečno dodavati tečno đubrivo," navodi naš sagovornik.

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cveću najviše odgovara dobro ocedno ili peskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. "Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vreme vetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje", objašnjava Nožinić.

Kako se sade gladiole

Kako saznajemo, sadnja gladiola vrlo je jednostavna. Prvo se iskopaju rovovi dubine oko 10 do 20 centimetara, a potrebno je napraviti dugačak rov da u njemu mogu da se rasporede lukovice, u razmacima od 17 do 20 centimetara. 

Vodite računa da imate dovoljno mesta da možete lepo da rasporedite oko desetak lukovica.

Uzgoj gladiola - svetlije ili tamnije, koje su manje zahtevne?

Nakon toga, poželjno je da se đubre, sa NPK đubrivom, u odnosu 5:10:10 ili 5:10:5. Preporučenu količinu đubriva trebalo bi da stavite na dno rupe (rova) i da ga pomešate sa zemljom. Zatim, trebalo bi dodati jedan sloj zemlje bez đubriva, pre nego što spustite lukovice u rov.

Preporuka je sadnja u intervalima

Ovom cveću potrebno je od 70 do 100 dana da naraste i počne da cveta. Zato se preporučuje sadnja u intervalima, kako biste imali cveće u punom cvetanju tokom čitavog leta. "Ukoliko su gladiole izložene vetru, morate obavezno staviti neku potporu za koju ćete ih vezati", navodi Nožinić. 
Dok rastu i dok se razvijaju, bitno je da ih redovno zalivate i malčirate prostor oko njih, kako bi zemlja bila vlažna.

"Pravilna nega gladiola podrazumeva prihranu. Kada niknu i izrastu, prihranite ih. Nakon berbe cveća, možete ponovo da ih prihranite. Potrebno je da samo stavite granule pored biljke i da malo grabuljama izmešajte zemlju i đubrivo", objašnjava naš sagovornik.

Dalije takođe mogu da se posade u maju, a one cvetaju od jula pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetar do 1,5 metar. Reč je o višegodišnjoj biljci koja potiče iz Meksika. Ona se uzgaja mahom zbog cvetova različitog oblika i boja. Ovo cveće voli zemljište koje je bogato humusom, koje je dobro drenirano i koje ne zadržava višak vlage. Najviše joj odgovara mesto u bašti koje je čitavog dana izloženo suncu.

Kale – jednostavne za gajenje, a dobra zarada

"Lukovice pre sadnje potrebno je podeliti na dva dela, ali da svaki deo ima bar jedan pupoljak. Sade se tako što iznad gornjeg dela lukovice mora da ostane još oko tri centimetra zemlje. Već tokom sadnje, u zemlju se zabadaju štapovi, za koje se kasnije vezuje biljka. U toku leta, jednom mesečno potrebno je dodavati rastvor kompleksnog đubriva", dodaje Ivan.

Za lepše cvetove, dodajte više azota

Inače, ukoliko želite lepe cvetove, preporuka je da ih prihranite hranivom sa povećanom količinom azota, a pre cvetanja prihranite ih hranivom sa povećanom količinom kalijuma. 

Ovo cveće prikladno je za sadnju na većim površinama. Ako želite posebno da ih istaknete, sadite ih pojedinačno ili u redove.


Tagovi

Uzgoj gladiola Uzgoj dalija Sadnja u intervalima Prihrana NPK đubriva Ivan Nožinić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)