Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske jaja
  • 21.04.2020. 15:00

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično deluje na biljke

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcijuma, ali i drugih elemenata potrebnih biljkama. Možete ih dodati direktno u zemljište ili pripremiti čaj koji ima brojne pogodnosti.

Foto: Depositphotos/rajastills
  • 7.171
  • 235
  • 0

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcijuma - sadrže ga oko 2,2 grama u obliku kalcijum karbonata, što je dvostruko veća količina od one koju čovek dnevno treba da unese u svoj organizam. Osim njega, ljuska sadrži i druge važne hranljive materije koje su potrebne biljci poput fosfora, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, cinka, mangana, gvo i bakra.

Ljuske najbolje dodati u zemljište na jesen

Na tlo pored biljaka mogu se stavljati cele ili usitnjenje ljuske, što je bolji i efikasniji izvor kalcijuma i drugih elemenata od onih grublje zgnječenih.

Budući da je potrebno nekoliko meseci da koren biljke apsorbira ljusku jajeta, preporučuje se posipanje u jesen. Na taj način hraniva iz ljuske sjediniće se sa zemljom do proleća.

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

Ljuske mogu da se mešaju i s drugim organskim materijama ili ih prilikom sadnje možete staviti uz koren kako bi biljke bolje napredovale. Paradajz je biljka koja posebno voli kalcijum.

Međutim, mnogo bolji način za prihranu je priprema čaja od ljuski. To je brz ekološki postupak kako bi biljkama navedena hraniva bila dostupna.

Eksperiment s ljuskama kuvanim u destilovanoj vodi

Džef Gilman, autor knjige The Truth About Garden Remedies piše o svom istraživanju u kom je kuvao ljuske jaja u nekoliko šolja destilovane vode. Nakon vrenja ostavio ih je da se hlade u toj vodi 24 sata. Potom je odstajalu tečnost poslao u laboratoriju na ispitivanje, a rezultati su bili iznenađujući.

Porasle su koncentracije elemenata poput onih koji se inače javljaju u tragovima, a reč je o natrijumu, fosforu i magnezijumu. Koncentracija kalcijuma je bila četiri miligrama, kao i kalijuma. Iako se četiri miligrama čini kao mala količina, treba uzeti u obzir da dolazi od samo jedne ljuske jajeta. Kuvanjem 10 ljusaka se definitivno može povećati koncentracija ovih pet elemenata što može uticati na rast vaše biljke.

Deluju na pH zemljišta, koren, plodove, štite od stresa...

Kalijum je drugi najznačajniji element koji treba biljkama posle azota. Poznato je da povećava toleranciju na sušu, boju i ukus plodova, fotosintezu i snagu stabljike. Pomaže i u regulaciji vode, pa poboljšava sposobnost biljke da se suoči s temperaturnim oscilacijama.

Kako koristiti ljuske jaja u poljoprivredi?

Ovako pripremljen čaj, osim što snabdeva biljku kalcijumom i kalijumom pomaže i u podizanju pH vrednosti u zemljištu. Kalcijum je važan u razvoju korena i leči problem njegove nerazvijenosti, pa utiče i na kvalitet plodova, jača strukturu ćelijskih zidova koja povećava i snagu cele biljke. Takođe, pomaže u borbi protiv bolesti i štiti biljke od toplotnog stresa.

Priprema čaja

Za pripremu čaja treba vam 10 do 20 čistih ljusaka, a njihova količina zavisi od toga koliko jaku tečnost želite da napravite. Ljuske zgnječite i usitnite, te skuvajte u litri vode i ostavite da se hlade i odstoje u njoj 24 sata. To će dati dovoljno vremena biljnim hranivima iz ljuske da se infuziraju u vodu. Nakon toga je procedite i spremna je za korišćenje.

Čaj se primenjuje u razmaku od sedam do 14 dana

Pripremljeni čaj možete koristiti u bašti ili za saksijske biljke, a potrebno je da ga sipate na zemlju ili supstrat. Prema Gilmanu, dovoljno je četiri do pet ljuski po baštenskoj biljci. Za one u saksijama smanjite tu količinu na dve ili  tri.

Čaj ne treba primenjivati često već u razmaku od jedne ili dve nedelje. Možete koristiti i vodu u kojoj ste kuvali cela jaja. Dve šoljice ove vode po biljci, takođe, biće dovoljne.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Osim čaja, ljuske se mogu mešati i s kafom koja je bogata azotom, a ona će smanjiti kiselost zemljišta i omogućiti mu rastresitost. Takođe, ukoliko se posipaju usitnjene oko biljaka, odbiće štetočine, pogotovo puževe.


Tagovi

Ljuske jajeta Kalcijum Hraniva Čaj od ljuski Kalijum Jeff Gillman


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić