Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske jaja
  • 09.05.2019. 08:00

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

U nedostatku ovog minerala, dolazi do fiziološke promene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti smeđa je fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima.

Foto: Pixabay/Angali
  • 10.032
  • 154
  • 0

Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje - stihovi su koje svi pamtimo iz detinjstva. Lično ih se pridržavam, a već mesecima sakupljam ljuske jaja kako bi ih iskoristila u bašti. Posebno u vreme sadnje rasada

Maj je mesec sadnje rasada - smanjimo stres presađivanja

Naime, povrće kome je kalcijum neophodan u rastu i razvoju su paradajz, paprika i patlidžan. U nedostatku ovog minerala, dolazi do fiziološke promene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti smeđa je fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima. 

Kako biste u startu osigurali kalcijum ovom povrću, dodajte ljuske jaja prilikom sadnje. Pre toga ih izmrvite ili sameljite u prah (pomoću avana ili električnog mlina za kavu). Ljuske jaja trebaju biti suve kako bi se lakše izmrvile. Prilikom sadnje, u rupu dodajte manju šaku samlevenih ljuski i humusnu zemlju ili glistenjak. Kasnije ih možete prihraniti prahom koga ćete staviti pored biljke i zaliti vodom. 

Ljuske od jaja - dodatan izvor kalcijuma za biljke

Poslužiće i kao đubrivo ukoliko ih sameljete i pomešate s vodom. Ipak, trebaće im bar mesec dana da se razgrade, ali će vam poslužiti tokom sezone za prihranu biljaka. Ako u ovu mešavinu dodate i talog kafe koji je bogat azotom, dobićete odličnu prihranu. 

Ljuske jaja možete koristiti i kao zaštitu od puževa, ali tada ne smeju biti smvrljene nego ih istucajte i postavite oko biljaka u debljem sloju kako bi sprečili puževe da dođu do njih. 

Kako biološkim metodama oterati krticu?

U slučaju da ne znate šta da radite sa ljuskama, a imate ih puno, bolje da ih stavite u kompost nego da ih bacite. Takođe, mogu se koristiti i kao malč oko biljaka, ali u tom slučaju trebalo bi da ih imate zaista jako puno. 

Osim u povrtarstvu, ljuske jaja možete koristiti i u ishrani koka nosilja osiguravajući im kalcijum koji je neophodan za formiranje kostiju i ljuski jajeta. Sterilizovane u rerni na 180°C u 20 minuta i usitnjene, ljuske jajeta dodajte u hranu pticama. Poslužiće i u slučaju da vaš pas ima česte prolive. Tada mu samlevenu ljusku jajeta umešajte u hranu.  

Napomena: Ako skupljate ljuske, nakon što ste razbili jaje, operite ljusku jer bi vam se nakon nekog vremena skupljene ljuske mogle usmrditi. 


Tagovi

Ljuske jaja Vršna trulež ploda Izvor kalcijuma Đubrivo Zaštita od puževa Sadnja rasada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.