• Kafa
  • 13.04.2020. 07:30

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Iskoristite talog kafe ako želite da podstaknete rast cveća i bobičastog voća ili da izbegnete pojavu puževa. Možete ga koristiti i kao đubrivo jer se zahvaljujući njemu povećava nivo azota u zemljištu.

Foto: JumpStory
  • 4.514
  • 348
  • 0

Nisu samo ljudi ti koji vole ovaj aromatičan napitak. Korišćenje kafe, pogotovo njenog taloga ili kako se kod nas još naziva, soc, na razne načine pozitivno deluje na pojedine biljke, a može da se koristi i kao prihrana jer sadrži kalijum, azot, magnezijum i fosfor.

Mnogi baštovani talog kafe smatraju sigurnim, prirodnim i efikasnim načinom podsticanja rasta biljaka bez upotrebe hemikalija i pesticida. Zato drugi put, nakon ispijanja kafe umesto da bacite talog, skupljajte ga i iskoristite u svom vrtu.

Podstiče rast šargarepe i rotkvice

Talog se može koristiti kao malč, a kako piše balconygarden, sprečava pojavu štetočina i korova te provetrava zemlju. Najbolje deluje u kombinaciji s grubim malčem. Ako se koristi samostalno, u debljem sloju može da dovede do zbijanja na tlu i zadržavanja vlage na površini.

Kafa može da podstakne i rast šargarepe, pa i rotkvice. Mešanjem njihovih semenki i taloga olakšava se setva, istovremeno im daje prvu prihranu, a miris odbija štetočine koji ih napadaju tokom rasta.

Menja boju hortenzija

Kafa ima visok udeo azota pa može uticati i na pH zemljišta i tako podstaći cvetanje ruža. Talog se može mešati s kompostom i zatim posipati oko ruža ili se može osušiti pa samostalno sipati. Ipak treba biti oprezan s količinom jer previše kafe može da snizi pH tla i poveća njegovu kiselost.

Kako promeniti boju cvetova hortenzije?

Tamno-braon nijansa kafe cvetu hortenzije može dati jarko plavu boju. To je zbog toga što kafa ima sposobnost snižavanja pH zemljišta, a hortenzija menja boju svojih cvetova u kiselom tlu. Takođe, i rezano cveće u vazama traje duže ukoliko se u vodu stavi talog. 

Možete ga stavljati direktno na ili u zemljište, ali treba biti oprezan zbog kiselosti, pogotovo kod onih biljaka koje ne vole takva zemljišta. Zbog toga se preporučuje mešanje taloga i pepela koji je alkalan i koji neutrališe kiselost.

Privlači gliste, a deluje protiv puževa, mrava i bolesti

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste korisne, jer čine zemljište rastresitijim hraneći se organskim materijama, ali i štetočinama poput vaši, a talog će ih privući u vrt. Ovaj napitak možete mešati i s glistenjakom pri sadnji i prihranjivanju. 

Kako se rešiti puževa u bašti?

Ukoliko puževi i mravi napadaju vaše biljke takođe ih možete zaštiti talogom ili mevenom kavom. Posipajte je oko biljaka kako biste sprečili štetočine da priđu biljkama. Ovo sredstvo može pomoći i kao zaštita od napasnih kućnih ljubimaca. 

Crni napitak dobar je i kod suzbijanja gljivičnih oboljenja poput Fusariuma, Pythiuma i Sclerotinije

Bobičastom voću poboljšajte kiselost zemljišta 

Talog od kafe se može stavljati u komposište gde se razgrađuje s ostalim biootpadom do zrelog komposta. Osim soca, nemojte zaboraviti da dodate i materijale koji sadrže ugljenik, poput suvog lišća, ostataka drveta, seno ili piljevinu.

Šta sve 'ide' u kompost, a šta ne?

Kulturama koje vole da rastu na kiselim i blago kiselim zemljištima takođe možete dodati kafu. Takve biljke su bobičasto voće poput borovnice, ribizle, brusnice i maline, ali i kupine, jagode i slično. Osim ruža i hortenzija, vole ga rododendroni, ciklame, gladiole i ljiljani.

Važno je koristiti talog od prave crne kafe koja je zaslađena prirodnim zaslađivačem. Ukoliko ste koristili veštačke zaslađivače i mleko, tada se ne preporučuje da je koristite za biljke. 


Tagovi

Kafa u vrtu Korišćenje kafe u vrtu Talog od kafe Soc Kiselost zemljišta Kafa đubrivo Kafa za biljke


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]