Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kafa
  • 13.04.2020. 07:30

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Iskoristite talog kafe ako želite da podstaknete rast cveća i bobičastog voća ili da izbegnete pojavu puževa. Možete ga koristiti i kao đubrivo jer se zahvaljujući njemu povećava nivo azota u zemljištu.

Foto: JumpStory
  • 8.000
  • 348
  • 0

Nisu samo ljudi ti koji vole ovaj aromatičan napitak. Korišćenje kafe, pogotovo njenog taloga ili kako se kod nas još naziva, soc, na razne načine pozitivno deluje na pojedine biljke, a može da se koristi i kao prihrana jer sadrži kalijum, azot, magnezijum i fosfor.

Mnogi baštovani talog kafe smatraju sigurnim, prirodnim i efikasnim načinom podsticanja rasta biljaka bez upotrebe hemikalija i pesticida. Zato drugi put, nakon ispijanja kafe umesto da bacite talog, skupljajte ga i iskoristite u svom vrtu.

Podstiče rast šargarepe i rotkvice

Talog se može koristiti kao malč, a kako piše balconygarden, sprečava pojavu štetočina i korova te provetrava zemlju. Najbolje deluje u kombinaciji s grubim malčem. Ako se koristi samostalno, u debljem sloju može da dovede do zbijanja na tlu i zadržavanja vlage na površini.

Kafa može da podstakne i rast šargarepe, pa i rotkvice. Mešanjem njihovih semenki i taloga olakšava se setva, istovremeno im daje prvu prihranu, a miris odbija štetočine koji ih napadaju tokom rasta.

Menja boju hortenzija

Kafa ima visok udeo azota pa može uticati i na pH zemljišta i tako podstaći cvetanje ruža. Talog se može mešati s kompostom i zatim posipati oko ruža ili se može osušiti pa samostalno sipati. Ipak treba biti oprezan s količinom jer previše kafe može da snizi pH tla i poveća njegovu kiselost.

Kako promeniti boju cvetova hortenzije?

Tamno-braon nijansa kafe cvetu hortenzije može dati jarko plavu boju. To je zbog toga što kafa ima sposobnost snižavanja pH zemljišta, a hortenzija menja boju svojih cvetova u kiselom tlu. Takođe, i rezano cveće u vazama traje duže ukoliko se u vodu stavi talog. 

Možete ga stavljati direktno na ili u zemljište, ali treba biti oprezan zbog kiselosti, pogotovo kod onih biljaka koje ne vole takva zemljišta. Zbog toga se preporučuje mešanje taloga i pepela koji je alkalan i koji neutrališe kiselost.

Privlači gliste, a deluje protiv puževa, mrava i bolesti

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste korisne, jer čine zemljište rastresitijim hraneći se organskim materijama, ali i štetočinama poput vaši, a talog će ih privući u vrt. Ovaj napitak možete mešati i s glistenjakom pri sadnji i prihranjivanju. 

Kako se rešiti puževa u bašti?

Ukoliko puževi i mravi napadaju vaše biljke takođe ih možete zaštiti talogom ili mevenom kavom. Posipajte je oko biljaka kako biste sprečili štetočine da priđu biljkama. Ovo sredstvo može pomoći i kao zaštita od napasnih kućnih ljubimaca. 

Crni napitak dobar je i kod suzbijanja gljivičnih oboljenja poput Fusariuma, Pythiuma i Sclerotinije

Bobičastom voću poboljšajte kiselost zemljišta 

Talog od kafe se može stavljati u komposište gde se razgrađuje s ostalim biootpadom do zrelog komposta. Osim soca, nemojte zaboraviti da dodate i materijale koji sadrže ugljenik, poput suvog lišća, ostataka drveta, seno ili piljevinu.

Šta sve 'ide' u kompost, a šta ne?

Kulturama koje vole da rastu na kiselim i blago kiselim zemljištima takođe možete dodati kafu. Takve biljke su bobičasto voće poput borovnice, ribizle, brusnice i maline, ali i kupine, jagode i slično. Osim ruža i hortenzija, vole ga rododendroni, ciklame, gladiole i ljiljani.

Važno je koristiti talog od prave crne kafe koja je zaslađena prirodnim zaslađivačem. Ukoliko ste koristili veštačke zaslađivače i mleko, tada se ne preporučuje da je koristite za biljke. 


Tagovi

Kafa u vrtu Korišćenje kafe u vrtu Talog od kafe Soc Kiselost zemljišta Kafa đubrivo Kafa za biljke


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]