Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 14.12.2022. 15:00

Francuska ima "farmersku" ligu i poljoprivredna je velesila koju godinama muče brojni problemi

Na vrhu je evropske poljoprivrede, ali francuski se farmeri bore s mnogim problemima - od stočarstva, preko ratarstva do vinogradarstva. Iako imaju "farmersku" ligu, njihova je reprezentacija jedna od najboljih na svetu.

Foto: Ilustracija
  • 137
  • 47
  • 0

Francuska je na vrhu evropske poljoprivrede s 18 odsto učešća u ukupnoj agrarnoj proizvodnji, ispred Italije i Španije. Prošle je godine imala 389.000 farmi, a u deset godina ih je izbugila čak 100.000 (2010. je brojala 490.000). Na njima je u 2019. živelo i radilo 824.000 ljudi, pokazuju podaci FAO.

Ova zemlja u Evropskoj uniji ima najviše stoke, 19 miliona grla goveda uključujući 3,6 miliona mlečnih krava. Glavne vrste životinjskih proizvoda su mleko 36 odsto, goveda 22 odsto, živina 14 odsto, svinje 13 odsto, telad šest odsto, jaja četiri odsto, ovce i koze tri odsto. 

Glavne ratarske kulture (žitarice, uljarice, proteinske, šećerna repa i drugo) zauzimaju nešto više od 45 odsto poljoprivrednih površina. Sektor voća i povrća obezbeđuje 450.000 radnih mesta, a njime se bavi oko 75.000 firmi.

Globalno su na vrhu po proizvodnji vina, a prema podacima Statista, u 2020. pod vinogradima je bilo 790.000 hektara. 

Klimatske promene ugrožavaju vinogradarstvo (Foto: Bigstock/JacobLund)

Čak 36 odsto površine su prirodna područja, a šume pokrivaju 17 miliona hektara ili skoro 31 odsto površine države. 

Velesila i veliki problemi u poljoprivredi

Iako ovi brojevi pokazuju kako se radi o poljoprivrednoj velesili, francuski se agrar već godinama suočava s problemima. 

I tamo pada broj malih, porodičnih gazdistava, a statistika pokazuje da je prosečna površina farme 69 hektara, za razliku od 55 hektara u 2010. Prosečna starost poljoprivrednika i tamo se povećava, pri čemu je šest od 10 starijih od 50 godina. 

Poljoprivrednici su tamo prošle godine protestvovali zbog niskih primanja za koja kažu da ne mogu pokriti troškove, ali i zbog poreza na đubriva i novog ZPP-a. Svaka dva dana jedan francuski farmer oduzme život sebi, prema izveštaju "Public Health France" iz 2018. Stope samoubistva bile su 20 odsto više među ovoj populaciji od nacionalnog proseka, a 30 odsto među proizvođačima mleka, pokazao je izveštaj iz 2019. Prošle je godine jedan od tri poljoprivrednika imao primanja manja od 835 evra. 

Posebno su pogođeni ptičjim gripom, naročito proizvođači daleko poznate paštete od guščje i pačje jetre, foie gras. Procenjuje se da po glavi stanovnika godišnje pojedu oko 210 grama što je više od 14 miliona kilograma godišnje, s obzirom da ta zemlja broji 67,5 miliona stanovnika. Očekuje se da će proizvodnja te delicije u 2022. pasti za čak 50 odsto, a epidemija zahvatiti 80 odsto proizvođača. Oni su i dugi niz godina osuđivani od strane aktivista budući da se radi o prisilnom hranjenju živine, takozvanom šopanju kako bi jetra bila što masnija. 

Guske i patke su posebno ugrožene (Foto: Depositphotos/dvoevnore)

Pored svega, ove ih je godine pogodila najgora suša u istoriji. Nedostatak kiše, uzastopni toplotni talasi i velika potražnja za vodom ugrozila je poljoprivredu, posebno uzgoj kukuruza.

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Klimatske promene su dosta uticale i na vinogradarstvo gde već dve godine beleže velike štete zbog prolećnih mrazeva

"Farmerska" liga?  

Zato na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru gotovo da i nisu imali problema. Prvo su s rezultatom 4:1 pokorili Australiju, s 2:1 pobedili Dansku i minimalnim rezultatom izgubili od Tunisa. Preko Poljske u osmini finala i Engleske u četvrfinalu lako su došli i u samo polufinale. 

A zašto francusku prvu ligu zovu farmerskom? Kako pišu sportski mediji, u poređenju s španskom, engleskom, italijanskom i drugim velikim evropskim klubovima igraju tako loše kao da danju rade na polju, a uveče igraju fudbal. To se posebno odnosi na Pariz Sen Žermen za kojeg igraju veliki Lionel Mesi, Nejmar i Kilijan Embape koji se na Tviteru i našalio na tu temu. 

Ipak, njihova prva liga ima i konkretne veze s poljoprivredom. Jer, u njoj su i klubovi koji dolaze iz manjih i ruralnih sredina, poput kluba Guingamp koji čak ima i službeni klupski traktor.

 Navijači Guingampa su uglavnom farmeri sa severozapada Francuske. 

A šta trikolori jedu da su tako dobri, bez obzira na to što im je reprezentacija desetkovana zbog povreda važnih igrača, brine se njihov lični kuvar Havier Ruseu i doktor Frank Le Gal. Testenina im je, piše Konbini, na prvom mestu, a najveći ljubitelj je Eduardo Kamavinga. Na jelovniku su i karamelizovani janjeći but, lignje, palenta, zeleno povrće kao što su brokuli, artičoka, a za desert njihov poznati tart, odnosno pita. 

Od kako je svetskih prvenstava u fudbalu, reprezentacija čija je maskota petao Futiks, dva puta je bila pobednik, 1998. i 2018. Večeras ih čeka Maroko, a onda možda i Argentina u završnoj utakmici u subotu. 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/sablin/lunamarina EA Guingamp


Tagovi

Francuska Francuska reprezentacija Farmerska liga Francuska poljoprivreda Foie gras Lionel Messi Trikolori Neymar Kilijan Embape


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D