Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 11.09.2022. 16:30

Uzgajivači živine u Francuskoj na kolenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Sektor živinarstva je pogođen virusnim bolestima, skupim inputima i uvozom jeftine piletine.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 90
  • 25
  • 0

U Francuskoj strahuju da će novi talas ptičje gripe ostati zauvek prisutan. Razlog tome je što su vetrovite litice ostrva Rouzik prepune morskih ptica, severnih bluna.

Letos se na francuskoj obali Atlantika dogodio talas koji nije sezonski i veoma je smanjio njihovu brojnost, navodi Reuters.

Strah od celogodišnjeg gripa

Opravdan strah da bi grip mogao postati rizičan tokom cele godine i postati endemski za divlje životinje, utemeljen je na pomoru hiljada morskih ptica duž francuskih zapadnih obala.

To predstavlja opasnost za živinarsku industriju, koja je druga po veličini u Evropskoj uniji. Ona već trpi velike gubitke, jer je ovaj sektor bio primoran da uništi više od 19 miliona živine zbog pojave influence.

Porastao uvoz ukrajinske piletine

Pored ovoga, francuski uzgajivači živine ukazuju da je porastao uvoz piletine iz Ukrajine kao rezultat ukidanja prilagođenih carina EU. Oni su zatražili da se trenutno obustave isporuke.

Francuzi su poznati po proizvodnji kvalitetne piletine (Foto: V. Stapić)

Unija je u junu nakratko ukinula carine kako bi pomogla ratom razorenoj zemlji i suspendovala kvote ukrajinske poljoprivredne robe. To je obuhvatilo 70.000 tona živine iz te zemlje godišnje i izazvalo rast uvoza od 54 odsto. Ukupna količina za 2022. predviđa se na 130.000 i 180.000 tona. Cena za uvezeno meso je za skoro 50 odsto manja od domaće proizvodnje.

Uvoz je dodatno stimulisan padom domaće proizvodnje. Za 122 odsto povećan je i uvoz iz Brazila, odakle stiže jeftinija roba.

Sve je ovo šok za sektor koji je već pogođen ptičjom gripom i skupim inputima, posebno troškovima za žitarice i rastuće cene energije.


Tagovi

Ptičji grip Francuska Perad Uvoz Ukrajina Piletina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.