Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.09.2022. 07:30

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj - cene na berzama osciliraju

Francuska bi mogla da ima najslabiju sezonu od 1990. godine. Dva su razloga za ovako slab rod.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 226
  • 41
  • 0

Francuska je prijavila najslabiju žetvu kukuruza u poslednjih 30 godina. Statistička služba francuskog Ministarstva poljoprivrede Agreste snizila je procenu francuske žetve ove žitarice na 11,3 miliona, što je najslabija sezona od 1990., piše reussir.fr

Ove godine će proizvodnja onoga u zrnu biti smanjena za 25,3 odsto na godišnjem nivou i 16,6 odsto u poređenju sa petogodišnjim prosekom, u posmatranom periodu 2017-2021. Na to su najviše imali uticaja visoke cene đubriva i ekstremna suša.

Pad je zabeležio i prinos kukuruza za silažu. Nedostatak vlage je u nekim područjima uticao da je onaj za zrno morao biti iskorišćen kao stočna hrana. Francusko udruženje proizvođača kukuruza AGPM očekuje berbu ispod 11 miliona tona, što predstavlja istorijski nizak prinos.

Suša je uzela danak (Foto: M.C.Celić)

Manji prinos i u SAD 

Nakon što su cene ove žitarice prošle nedelje pale pod pritiskom snabdevanja iz Ukrajine i dobrog prinosa u Južnoj Americi, ipak je došlo do njihovog rasta. Kada je USDA u svom izveštaju smanjila procenu američkog roda na 354 miliona tona zbog suše koja je pogodila neke države, došlo je do poskupljenja na američkim berzama, izveštava Agrarheute

Očekivalo se da će Južna Amerika imati visoke prinose kukuruza i soje. Međutim, Brazil je smanjio procenu žetve na 113,3 miliona tona. Strahuje se i od ponovne blokade crnomorskih luka.

Sve ovo uzrokuje svakodnevne oscilacije na tržištu. Tako tona danas, 20. septembra na pariškoj berzi košta 328 evra, a na čikaškoj 266,37 evra.

Ukrajinske zalihe smanjuju cene

Prema podacima Državne carinske službe Ukrajine od 1. jula do 14. septembra izvoz je iznosio oko 5,8 miliona tona žitarica i mahunarki.

Prošle godine je iznosio 10,93 mil. t, od čega u septembru 2,3 mil. t, dok je ove godine izvezeno 1,83 mil. t pšenice i 3,4 mil. t kukuruza.

Šta (ne)sijati poslije kukuruza?

Velike su zalihe kukuruza iz prethodne žetve. Prema procenama, one iznose 5,3 do 5,5 mil. t za pšenicu, 1,1 za ječam te 7,7 miliona tona za kukuruz. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Prinos kukuruza Tržište kukuruza Berba kukuruza Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zaječarsko selo Selačka, kućica stara preko 150 godina okružena čistom prirodom.