Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.09.2022. 15:00

Cene soje rastu, a padaju kukuruza i pšenice

Berba kukuruza i žetva soje u SAD trebalo je da nadoknade manjak izvoza iz Ukrajine. Izveštaj USDA predviđa njihove minimalne zalihe u SAD, ali rekordnu žetvu pšenice u Rusiji.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 389
  • 19
  • 0

Kao i do sada, tržište žitarica je uznemirio najnoviji USDA izveštaj koji je doneo neočekivani pad proizvodnje kukuruza i soje u SAD. Nakon objavljivanja podataka, porasle su cene kukuruza u SAD, ali ne i u Evropi, izveštava Agrarheute. Za soju imaju isti trend i posledično su izazvale rast kod uljane repice.

USDA u svom izveštaju navodi da će zalihe kukuruza i soje u SAD pasti na višegodišnje najniže nivoe, jer je vruće i suvo avgustovsko vreme u zapadnim regijama ozbiljno uticalo na prinose obe kulture.

Prvi ugovor o pšenici za decembar 2022. u Čikagu je posle objavljivanja pao na 309,75 evra po toni, dok je jara, s visokim sadržajem proteina koja se uzgaja na severu SAD i Kanade prodavana za 342,96 evra po toni.

Cena kukuruza je porasla na najviši nivo od kraja juna i iznosila je 271,67 evra po toni, dok je soja poskupila i iznosi 540,61 evro po toni. U Kanadi je cena repice porasla na 789,73 dolara po toni.

Cena kukuruza na berzama:

U Evropi, na pariškom MATIF-u, je cenovna vrednost pšenice za decembarski ugovor pala na 335,50 evra po toni, a za novembarski kukuruz je iznosila 327,50 evra po toni. Porasle su cene uljane repice na 605 evra po toni.

Nagli pad žetve 

Kretanje vrednosti na tržištima žitarica je pod jakim uticajem podataka iz SAD gde se očekuje da će zalihe kukuruza i soje pasti na višegodišnje minimume. Rezultat je to suvog i toplog vremena i smanjenog prinosa.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Američko ministarstvo poljoprivrede snizilo je svoje prognoze za krajnje zalihe kukuruza u SAD u fiskalnoj 2022./23. na desetogodišnji minimum od 30,95 miliona tona sa 35,3 miliona tona. Zalihe soje smanjene su na 5,4 miliona tona i to je najniži nivo u poslednjih sedam godina.

Predviđa se da će američki ratari da uberu samo 354 miliona tona kukuruza, što je manje u odnosu na skoro 365 miliona tona na prethodnoj proceni, navodi USDA u svom mesečnom izveštaju. Ovo će biti žetva s najmanjim prinosima u poslednje tri godine. Žetva soje procenjena je na samo 119 miliona tona.

Smanjene su i prognoze zaliha kukuruza (Foto: Depositphotos/robert_g)

Globalna očekivanja su bila da će žetva kukuruza i soje u SAD nadoknaditi manjak izvoza iz Ukrajine. Geopolitički nemiri i neizvesnosti u lancu snabdevanja će i dalje izazivati turbulencije i oštre oscilacije cena na fjučers tržištima.

Rusija očekuje rekordnu žetvu

USDA je povećala proizvodnju, potrošnju, izvoz i krajnje zalihe u globalnoj prognozi pšenice za 2022./23. Globalna proizvodnja porasla je na 784 miliona tona pošto su žetve za Rusiju i Ukrajinu revidirane naviše.

Na osnovu dosadašnjih rezultata žetve ozime pšenice, Rusija očekuje 91 milion tona, što bi bio novi rekord. Prognoza za Ukrajinu je takođe povećana na 20,5 miliona tona.

Cena pšenice na berzama:

Prognoza za žetvu durum i hlebne pšenice u Evropskoj uniji je 132 miliona tona, a prinos u SAD ostaje nepromenjen na 48,5 miliona tona. Za Kanadu se očekuje 35 miliona tona, dok je procena za Australiju 33 miliona tona.

USDA je ostavila svetsku trgovinu nepromenjenom na nešto manje od 209 miliona tona u septembru. Izvoz iz EU je na predviđenih 33,5 miliona tona, a za Rusiju 42 miliona tona i Ukrajinu 11 miliona tona.


Tagovi

Tržište uljarica Tržište žitarica Prognoza USDA Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.