Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 12.09.2022. 15:00

Povećaće se izvoz žitarica iz Ukrajine - SAD i Britanija tvrde da Rusija dezinformiše javnost

Izvoz ukrajinskih žitarica pod velikom je lupom celog sveta. Francuska i Rumunija potpisaće sporazum koji bi trebalo da reši uska grla nakon što Putin prošle nedelje zapretio ograničenjem izvoza.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 109
  • 36
  • 0

Francuska i rumunska vlada potpisaće sporazum koji će omogućiti još veći izvoz žitarica iz Ukrajine u Evropu i šire, rekao je u nedelju francuski ministar prometa Klemen Bon.

Rešiti uska grla

"Žitarice su bitan resurs za Ukrajinu i mnoge druge zemlje", rekao je Bon za radio FranceInter, dodajući da će roba biti otpremljena rečnim, morskim i kopnenim putem u Evropu i zemlje u razvoju, naročito u Sredozemlje, gde su egzistencijalno potrebne.

"Ponosan sam što smo kroz evropsku akciju, pronalaženjem kopnenih ruta, uspeli gotovo da vratimo na isti nivo izvoza žitarica koju je Ukrajina imala pre rata", rekao je Bone.

Cilj ovoga sporazuma je rešiti neka od uskih grla na putu solidarnosti EU-a s Ukrajinom, piše Politico, a do njih dolazi nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje zapretio ograničenjem njihova izvoza preko Crnog mora tvrdivši da one odlaze na tržište EU umesto da idu u zemlje u razvoju. 

Ubrzo nakon toga došlo je i do rasta cena pšenice. 

Cene pšenice porasle nakon Putinove izjave - u Ukrajini ga optužuju za izmišljotine

Osim u Ukrajini, njegove su navode opovrgnuli i u Velikoj Britaniji. 

Ruska strategija dezinformisanja?

U objavi britanske Odbrambene obaveštajne službe u nedelju je navedeno da Putinova tvrdnja nije istinita. Prema brojkama UN-a, oko 30 odsto žitarica isporučeno je zemljama sa niskim i srednjim dohotkom u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Navode da Rusija sprovodi strategiju dezinformiranja čime odbacuju krivicu za probleme s nedostatkom hrane te diskredituju Ukrajinu. 

Erdogan izjavio da je Putin u pravu

No, turski predsednik Tajip Erdogan složio se s Putinovim tvrdnjama da se žitarice iz Ukrajine isporučuju bogatim, umesto siromašnim zemljama. 

"Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da se obezbedi isporuka siromašnima. Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se one isporučuju zemljama koje je sankcionišu. To mu smeta", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom poseta Zagrebu. 

Kako bi dovoljne količine hrane stigle do siromašnih zemalja, turski predsednik smatra da što pre treba krenuti i sa isporukama žitarica iz Rusije

Najavio je da će o tome razgovarati sa Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkandu, 15. i 16. septembra. 

SAD: Nema nikakvog poremećaja

Dakle, Rusija ima pritužbe da sankcije koje su joj uvedene ometaju njihov izvoz hrane i đubriva. Ali, u SAD-u ne priznaju ove navode, piše Reuters.  

Na đubrivo nema sankcija, kažu u SAD-u (Foto: Depositphotos/Vadzim)

Džejms O'Brajan, šef Kancelarije za koordinaciju sankcija State departmenta, izjavio je da Sjedinjene Države rade sa UN-om na rešavanju pritužbi iako nije bilo poremećaja u izvozu.

"Ne vidimo nikakav poremećaj kojeg bi Rusija mogla da ima u slanju hrane na tržište", rekao je O'Brajan.

"Đubrivo još uvek stiže na tržišta istom brzinom kao do sada."

SAD su naglasile da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog invazije na Ukrajinu. Međutim, Rusija kaže da su logističke sankcije i poteškoće za ulazak ruskih brodova u zapadne luke kao i nedostatak njihovog osiguranja ograničili ruski pristup svetskim tržištima.

O'Brajan je te pritužbe nazvao "samo primerom dezinformacija", ali je rekao da će Sjedinjene Države i dalje učiniti sve što mogu da reše konkretne žalbe.


Tagovi

Sporazum Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Francuska Klemen Bon Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.