Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 08.09.2022. 15:00

Cene pšenice porasle nakon Putinove izjave - u Ukrajini ga optužuju za izmišljotine

Putin nema interesa od ukrajinske prodaje žitarica u vreme kada je prodaja iz njegove sopstvene zemlje, i to u godini kada su ostvarili veliki rod, usporena, rekao je ekonomista Arlan Suderman.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 406
  • 46
  • 0

Izjava predsednika Rusije, Vladimira Putina da su Rusija i svet u razvoju "prevareni" dogovorom o koridoru za žitarice i da će tražiti izmene sporazuma kojim bi se ograničile zemlje u koje ta roba odlazi, povisila je cenu pšenice na tržištu fjučersa. One su sada više za sedam odsto, piše Bloomberg

Putin: Siromašne zemlje su prevarene dogovorom o koridoru za žitarice

Cene pšenice na tržištu fjučersa u Čikagu za decembarsku isporuku porasle su 6,9 odsto na 8,735 dolara po bušelu (323 evra za tonu), najviše od 11. jula. I cena na pariškoj berzi joj je viša. 

Pšenica na berzama na dan

Kada je reč o kukuruzu, njegova je vrednost za isporuku u prosincu porasla za 1,8 odsto na 6,88 dolara (275 evra po toni), a cena soje za novembar za 2,4 odsto.  

Kako znamo, prošle je nedelje cena pšenice pala, a jedan od razloga je bilo povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine.

Ruski interesi

"Putin nema interesa od ukrajinske prodaje žitarica u vreme kada je prodaja iz njegove sopstvene zemlje, i to u godini kada su ostvarili veliki rod, usporena", rekao je glavni ekonomista za robe u brokerskoj kući StoneX Arlan Suderman.

"Prihodi pomažu Ukrajini da se odbrani, što je suprotno cilju Rusije", izjavio je. 

Ruske izmišljotine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba Putinove je tvrdnje nazvao izmišljotinama. Kuleba kaže kako je dve trećine izvezenih ukrajinskih žitarica završilo na tržištima Azije, Afrike i Bliskog Istoka. 

Tvrdi da je oporavak ukrajinskog izvoza hrane kroz "koridor za žitarice" imao pozitivan učinak na smanjenje cena na tržištu hrane. "U avgustu, čim su prvi brodovi napustili ukrajinske luke, cene pšenice pale su za najmanje pet odsto. To su činjenice, a ruske izmišljotine o slanju žitarica samo u Evropu jednostavno nisu tačne", rekao je ministar, navodi APK.

On smatra da Putin planira ucenjivati svet. Dogovoreno je kako će sporazum o koridoru za žitarice vredeti najmanje 120 dana. Kubela podseća da se taj rok bliži što ruski predsednik planira iskoristiti za ucene.

Pozvao je zemlje koje primaju njihove poljoprivredne proizvode da zahtevaju od Rusije da ne ometa funkcionisanje ovog dogovora. 


Tagovi

Arlan Suderman Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice Vladimir Putin Dmitro Kuleba Rast cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.