Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koridor za žitarice
  • 07.09.2022. 15:00

Putin: Siromašne zemlje su prevarene dogovorom o koridoru za žitarice

Ako isključimo Tursku kao zemlju posrednicu, tada se gotovo sve žitarice izvezene iz Ukrajine ne šalju u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u zemlje Evropske unije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Depositphotos/PrimDiscovery/valdisskudre
  • 356
  • 149
  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Rusija i svet u razvoju "prevareni" dogovorom o koridoru za žitarice koji je osmišljen kako bi ublažio prehrambenu krizu uzrokovanu prekidom transporta poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. 

Govoreći na ekonomskom forumu u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku, kritikovao je dogovor postignut u julu, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Naglasio je da ukrajinski izvoz žitarica ne ide u najsiromašnije delove sveta, piše Reuters.

Poručio je kako će tražiti izmene sporazuma da bi se ograničile zemlje koje primaju ovu robu. 

Putin: Svetu preti humanitarna katastrofa

"Ako isključimo Tursku kao zemlju posrednicu, tada se gotovo sve žitarice izvezene iz Ukrajine ne šalju u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u zemlje Evropske unije", rekao je potvrdivši da su samo dva od 87 brodova s teretom od 60.000 tona proizvoda otišla u nerazvijene države. Zapad je optužio da se ponaša kao kolonijalne države. 

Iz Ukrajine isplovio najveći konvoj sa žitaricama: Gde završavaju kukuruz i pšenica?

"Još jednom su zemlje u razvoju prevarene i nastavljaju to biti. Ovim pristupom će se intenzitet problema s hranom u svetu samo povećati, a to može dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana", smatra Putin.

Najavio je kako razmišlja o ograničenjima odredišta za izvoz žitarica i druge hrane, kao i da će o toj ideji razgovarati s turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, koji je pomogao u postizanju dogovora u pokretanju izvoza iz južnih ukrajinskih luka u julu.

Takođe je rekao da su ublažena neka ograničenja ruskog izvoza đubriva, ali su problemi i dalje prisutni. 


Tagovi

Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice Vladimir Putin Ograničenje Siromašne zemlje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pored ovakve situacije sa sušom i cenama u poljoprivredi, možete se samo slikati. I šta onda raditi? Pa ništa, slikati se 😃 To je uradio mladi bračni par Vaci, sutradan, posle svadbe, u dekorativnom ambijentu u Stanišiću kod Sombora. Suncok... Više [+]