Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.09.2022. 15:00

Ponovo pale cene pšenice i kukuruza

Strah od recesije, povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije, kao i pritisak na smanjenje zbog jačanja evra neki su od razloga.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 359
  • 88
  • 0

U petak su na pariškom MATIF-u cene pšenice i kukuruza ponovo pale. Mnogo je uzroka koji su diktirali tempo promena. Strah od recesije, povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije, kao i pritisak na smanjenje zbog jačanja evra neki su od razloga koji su doveli do ovog trenda. Cene kukuruza su manje pale, a razlog je suša koja je uticala na smanjenje prinosa s obe strane Atlantika.

Pad za kraj nedelje

U toku prošle sedmice kukuruz u Evropi je poskupeo za simboličnih 0,25 evra, odnosno 0,1 odsto, a cene pšenice su bile manje za 6,5 evra, odnosno dva odsto.

Pšenica na berzama:

Petak, odnosno kraj sedmice, konačno je doneo pad. Pšenica za septembarski ugovor koštala je 323 evra po toni, dok se kukuruz prodavao za 316,25 evra po toni. Uljana repica se u petak za novembarski ugovor prodavala za 612,50 evra/t, a rast je u skladu s cenama ulja i soje.

Slabiji dolar

Na čikaškoj berzi cene pšenice, kukuruza i soje su bile pod uticajem slabljenja dolara. One za pšenicu su imale podstrek u prognozi setve u Ukrajini za narednu godinu jer je ta zemlja objavila da će setvene površine biti smanjene za 30 do 40 odsto.

Kukuruz na berzama:

Početna cena pšenice od 286,89 evra po toni je uvećana za 2,26 odsto i iznosila 293,36 evra/toni. Za kukuruz je uvećana za 1,63 odsto i iznosila je 265,16 evra po toni. Soja se prodavala za 558,79 evra/t, što je uvećanje od 2,56 odsto. Cena zobi je porasla za 2,14 odsto, a prodaje se za 273,46 evra.


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje Cena ovsa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.