Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 18.09.2022. 07:30

Šta (ne)sejati posle kukuruza?

Zbog suše i smanjene vlage nije došlo do potpune razgradnje herbicida. Od toga zavisi izbor sledećih kultura.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.037
  • 90
  • 0

Suša je ove godine verovatno najviše uticala na kukuruz - negativno. Ponegde će rod podbaciti i do 50 odsto, neke su sorte dozrevale ranije nego inače pa je i berba započela ranije. Zbog nedostatka kiše biljkama je hronično nedostajala voda, klipovi su slabije razvijeni, zrna su ostala kraća, a sadržaj suve materije je visok. 

Osim tog problema, ovakvo stanje uzrokovano sušom će uticati i na proizvodnju kulture koja će biti zasejana na površini na kojoj je rasla ova žitarica. 

Na šta obratiti pažnju?

Zbog manjka vlage u tlu se neki herbicidi još nisu u potpunosti razgradili, zbog čega će izbor kultura za novu setvu biti ograničen, prenosi Agrarheute.

"Ako između primene herbicida i setve sledećeg useva padne manje od 120 litre po metru kvadratnom padavina, može se očekivati smanjena stopa razgradnje", naveli su stručnjaci iz Uslužnog centra za ruralna područja DLR iz Bitburga.

To se prvenstveno odnosi na zemljišta koja su tretirana herbicidima iz grupe sulfonil urea i triketon. Problem će najjače biti izražen na područjima gde je od juna palo manje od 25 litara kiše po metru kvadratnom.

Neki se herbicidi nisu razgradili (Foto: Depostiphotos/Lost_in_the_Midwest)

Pogodne kulture

Preporuka je da se odustane od setve uljane repice, ječma, deteline kako ne bi došlo do oštećenja. Savetuje se gajenje ozime pšenice, a kada se radi o ozimom ječmu, preporučuje se duboka obrada zemljišta.

Setvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

U slučaju da je primenjena aktivna supstanca mezotrion, ne preporučuje se gajenje mahunarki u narednoj godini. Posle kukuruza površina se mora ozeleniti odgovarajućim pokrovnim usevom, ako planirate sledeće godine gajiti letnje kulture.


Tagovi

Ostaci pesticida Ostaci herbicida Jesenja setva Vlaga u zemljištu Posle kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.