Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Francuskoj
  • 09.04.2021. 07:30

Blokiraju saobraćaj, prave nerede - francuski farmeri ne žele ZPP?

Francuski farmeri nastavljaju sa protestima i neredima na ulicama velikih gradova buneći se protiv reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP). Jedan sektor je u najvećem strahu.

Foto: YouTube/screenshot
  • 720
  • 270
  • 0

U Francuskoj su se i juče nastavili protesti farmera protiv reforme Zajedničke poljoprivredne politike u Evropskoj uniji (ZPP). Nakon što je proteklih dana došlo do nasilja i incidenata, kako piše agrarheute, besni poljoprivrednici ne odustaju. U ranim jutarnjim satima konvoj traktora krenuo je prema Tuluzu, čime su usporili i zakrčili saobraćaj na ulicama i obilaznicama. Presekli su promet na jednom od auto-puteva bacajući traktorske gume, piše actu.fr

Pre toga ove nedelje su održani i protesti u Buržu gde se okupilo njih 300 do 400, ispred zgrade regionalne uprave za životnu sredinu i prostorno planiranje (Dréal). Na svojim traktorima postavili su plakate sa natpisima:

"Spasi svog farmera" ili "Makron, ne pravi gluposti - izbori će uskoro".

Na akciju ih je pozvao Francuski sindikat poljoprivrednika (FNSEA) i organizacija Jeunes Agriculteurs (Mladi poljoprivrednici), koji su prošlog meseca organizovali proteste u gradu Clermont-Ferrandu. Tada su ljutiti farmeri po gradu rasipali stajsko đubrivo, traktorima se zabijali u rasvetne stubove i svađali sa policajcima, a neki od njih su i uhapšeni.

Međutim, ni trenutni protesti ne prolaze mirno. Učesnici su palili gume, bale slame, rasipali stajsko đubrivo, čime i dalje vrše pritisak na vladu od koje traže uravnotežen i pošten ZPP.

Stočari se najviše plaše ZPP-a?

Naročito se boje stočari jer smatraju da će reforma o kojoj se trenutno pregovara rezultirati značajnim finansijskim gubicima.

"Prema našim procenama ovom ćemo reformom izgubiti oko 80 evra po hektaru, to je 52 miliona evra za poljoprivredu regije Centre-Val de Loire", upozorio je Frank Lepretr, predsednik FNSEA-e. On strahuje i od toga da se mnogi neće moći da nastave da se bave agrarom zbog ekoloških propisa koji im se nameću. Takođe, insistiraju na ZPP-u koji je namenjen malim proizvođačima, a ne velikim kompanijama. Bune se i zbog predloga zakona o oporezivanju veštačkih azotnih đubriva.

"Ako ništa ne preduzmemo, izgubićemo između 25 do 30 odsto prihoda", rekao je Žan-Fransoa Lamasi, iz FNSEA.

"Nametnuli su nam ZPP obećavajući kompenzacijsku podršku, a danas i nju uklanjaju. Od 2007. smo u proseku izgubili između 160 i 169 evra po hektaru. Po ovoj ceni ne možemo da proizvodimo", upozorava dodajući da je ovo kraj ruralnog života u Francuskoj.

"Možda još uvek postoje "Beauce i Brie" za uzgoj žitarica i tu će se zaustaviti. Ješćete falsifikovanu pšenicu iz Kanade, povrće proizvedeno pod antibioticima iz Holandije, španske proizvode sa herbicidima zabranjenim u Francuskoj... ", ogorčeno je poručio. 

Francuski resorni ministar, Žulijen Denormandi je pod sve većim pritiskom usled pregovora u Briselu, a farmeri od njega traže da ne prihvati dalje uslove koji idu njima na štetu. On im je uzvratio podrškom u objavi na Twitter-u napisavši da ne bi bilo jake zemlje bez takve poljoprivrede i da treba imati hrabrosti finansirati domaći agrar po poštenoj ceni.

Neredi na ulicama ove zemlje: 


Tagovi

Francuska Neredi ZPP Protesti Stočari


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uskoro nas očekuje sadnja luka. Zdrav i kalibriran arpadzik je preduslov za uspešnu proizvodnju. Sadnja se treba obaviti najkasnije do kraja marta, čim vremenski uslovi dozvole. Cena arpadzika je 235din i 260din.