Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.10.2023. 16:30

Nepredvidiva klima: Gde pratiti prognozu i kako planirati proizvodnju?

Nauka o klimi se bavi praćenjem, modelovanjem i predviđanjem različitih posledica klimatskih promena, i otkriva da su događaji koji su obeležili ovo leto zapravo vrlo indikativni i upečatljivi primeri kako klimatske promene oblikuju savremeni svet.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 120
  • 23
  • 0

Leto 2023. bilo je najtoplije od kad postoje merenja, a srednja globalna letnja temperatura dostigla je vrednost od 16,77°C, što je za 0,66°C više proseka za prethodne tri decenije, rezultat je istraživanja sajta Klima101. Tačnije, jul 2023. bio je najtopliji mesec ikada izmeren, a (novi) drugi najtopliji mesec u istoriji merenja je - ovogodišnji avgust.

Ipak, ono po čemu ćemo mi pamtiti ovo leto jesu junske poplave, julske oluje i avgustovske vreline. Kako obični proizvođači mogu da predvide klimatske prilike, kako bi znali kako da planiraju svoju proizvodnju?

Nauka o klimi se bavi praćenjem, modelovanjem i predviđanjem različitih posledica klimatskih promena, i otkriva da su događaji koji su obeležili ovo leto zapravo vrlo indikativni i upečatljivi primeri kako klimatske promene oblikuju savremeni svet.

Gde gledati?

Javnosti je dostupno više srpskih i stranih sajtova putem kojih se može pratiti kratkoročna i dugoročna prognoza. Na prvom mestu je izveštaj Republičkog hidrometeoroškog zavoda, a agroprognozu možete pratiti svake nedelje i na Agroklubu.

Agro prognoza

Takođe, može se pratiti i sezonska prognoza vremena za narednih nekoliko meseci, sa informacijama o padavinama i mrazevima. Prema RHMZ-u, septembar i oktobar biće obeleženim slabijim mesečnim padavinama.

Digitalni atlas Srbije sabira podatke koji su javno dostupni i obuhvata procene rizika i ranjivosti na uticaje klimatskih promena posmatranjem prošlosti, praćene sektorskim merama prilagođavanja, za ključne sektore, među kojima je i poljoprivreda i vodoprivreda. U zavisnosti od izabranog perioda, može se odabrati prikaz tropskih dana, mraznih dana, uzastopno suvih dana, ili sa padavinama i drugo. 

Digitalni atlas klime Srbije je razvijen u okviru NAP projekta, uz podršku UNDP-a, kao i Ministarstva zaštite životne sredine.

Komercijalni sajt koji prati većina poljoprivrednika sa kojima smo bili u kontaktu je Vreme i radar, koji instalacijom aplikacije na telefon šalje poruke upozorenja kad se izabranom mestu približavaju oluje, grad, ekstremno visoke temperature i druge nepogode. Prati stanje i u komšiluku; Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Međutim, ova aplikacija je vrlo korisna za informaciju o kratoročnoj prognozi.

Strani servisi

Od stranih meteoroloških servisa, na Agroklubu pratimo "Copernicus" osnivan od strane Evropske komisije i "Severe Weather" takođe pokrenut u Evropskoj uniji. Sever najavljuje za oktobar da će veći deo starog kontinenta biti topliji od uobičajenih.

Dostizanje globalnog zagrevanja od 1,5˚C - granice dogovorene Pariskim sporazumom, može se činiti kao veoma daleka stvarnost, ali bi moglo biti bliže nego što mislite, piše Kopernikus. Stručnjaci sugerišu da će se to verovatno dogoditi između 2030. i ranih 2050-ih.

Evropske cene krompira u padu, a kakvi su prinosi?

Ne zaboravimo i bilten JRC MARS, servis EU koji "obezbeđuju blagovremene, nezavisne i visokokvalitetne informacije o uslovima uzgoja useva i kvantitativnim prognozama prinosa useva u EU", ali sve to kao posledicu vremenskih prilika. Ove biltene objavljujemo redovno na našem portalu.

Šta kaže struka?

Doktorand na Fizičkom fakultetu u Beogradu Irida Lazić koja se bavi klimatskim modelovanjem i posledicama klimatskih promena, ukazala je i na povezanost tla i atmosfere, gostujući na podkastu portala Klima101.

"U sezonskim prognozama ta interakcija između tla i atmosfere je jako važna jer je ona odgovorna za ekstremne događaje. Ako postoji greška u vlažnosti tla, postoji greška i u temperaturi i padavinama. Ako se to ispravi u klimatskom modelu, može se ispraviti i za sezonske prognoze, odnosno ekstremni događaji će se lakše predviđati. Čak i vlažnost tla dovodi do toplotnog talasa", istakla je Lazićeva.

Prošlo proleće bilo je jako kišno, da bi leto bilo najsušnije do sada. Ovogodišnje kišno leto, po svoj logici najavljuje suvu jesen i blagu zimu, no, prednost u zaključcima treba dati struci.

Koji meteorološki servis vi pratite, pišite u komentaru?


Tagovi

Vremenska prognoza Copernicus Severe Weather Digitalni atlas Srbije RHMZ Vreme i radar YR servis Klima 101


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...