Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajz
  • 05.05.2020. 18:00

Osigurajte paradajzu potporu i vežite na pravilan način kako bi što bolje rodio

Važna mera kod uzgoja paradajza, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru je vezivanje. To je potrebno kako bi se stvorili uslovi za uspravan rast i čvrsta stabljika koja može da izdrži teret plodova.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.086
  • 119
  • 0

Paradajz je jedna od povrtnih biljaka koja se često uzgaja na našim područjima, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika, a jedna je od kultura koja zahteva i najviše nege.

Važna mera je i vezivanje kako bi se stvorili uslovi za uspravan rast i čvrsta stabljika koja može da izdrži teret plodova. Takođe, ako je ne bismo vezali, stabljika bi se raširila po površini zemlje čime bi se stvorili idealni uslovi za pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače.

Čim počne da cveta, paradajz je potrebno vezati uz potporu, a to se najčešće obavlja pomoću kanapa, odnosno čvora u obliku osmice. Tokom vegetacije biljke se vežu nekoliko puta, a tom prilikom pazite da kanap ne stegnete suviše čvrsto jer bi se mogao da se useče u stabljiku, ošteti je i ne dozvoli rast. Dakle, kad vezujete za stabljiku, uvek ostavite najmanje 'prst' prostora, odnosno koliko bi stablo biljke bilo prečnika kad naraste.

Vezanje paradajza u zatvorenom prostoru

Za vezanje u zatvorenom prostoru se prave konstrukcije sa žicom s kojih se na svaku biljku spušta vezivo i lagano priveže uz stabljiku uz površinu tla. To je ujedno i najčešći način vezanja paradajza u plasteniku. 

Donji deo stabljike se veže pomoću veziva i to labavo u čvor dok se drugi kraj veže za konstrukciju. Tokom vegetacije biljka se svakih nekoliko dana omotava oko veziva i to po pravilu ispod cvetova kako ne bi došlo do oštećenja. Po potrebi se privezuje na određenim mestima kako se pod teretom većeg roda na bi spustila.

Negujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Kad biljka naraste do nosive žice, može se prebaciti preko nje i tako nastaviti proizvodnju. U savremenom načinu uzgoja koriste se vešalice na koje se namota 10 do 15 m PVC kanapa i kako biljka raste i rađa, te kako se odstranjuje list i skida plod, ona se spušta i tako može da postigne dužinu oko 12 m, s čak 30 cvetnih etaža.

Vezanje paradajza na otvorenom

I u vrtovima se paradajz uzgaja uz pomoć potpore, za šta nam često služe drveno kolje. Kad su posađene na otvorenom, biljke iz rasada se još i nekako drže, ali kasnije, kako rastu, moraju da se vežu, jer ne bi izdržale teret plodova.

Kolje koji se koristi kao potpora može biti od drveta ili drugog materijala, a važno je da bude visoko oko 1,5m. Najbolje ih zabiti u zemlju čim presadite rasad. Neka od stabljike budu udaljeni nekoliko centimetra, kako ne bi oštetili koren. 

Kakvo kolje koristiti za uzgoj povrća?

Vežite paradajz uz kolac pomoću kanapa ili još bolje, neke tkanine koja se neće useći i tako ošteti stabljiku. Najbolje početi sa vezivanjem odmah nakon sadnje, kako vetar ne bi biljku polomio. Ponovo se veže kada stabljika poraste oko 20 cm u visinu.

Postoji više načina za uzgoj i vezanje paradajza uz podršku žica i stubova, ali ovaj pomoću kolja je kod nas najčešći i najisplativiji. 

Ne zaboravite da održavate uzgojni oblik dekaptiranjem i pinciranjem 

Kod oblikovanja paradajza najbolje je ostaviti dve osnovne grane na kojima će se pojavljivati cvetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazuhu lista treba da otkinemo.

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Nakon toga, treba da uklonimo i donje listove kako bi biljci osigurali bolju provetrenost u donjem delu, pa tako onemogućimo pojavu bolesti. I na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu, treba odseći, odnosno dekaptirati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a svu energiju preusmeriti na rast plodova.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Vezanje paradajza Uzgoj paradajza Uzgoj na otvorenom Uzgoj u zatvorenom


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)