• Priprema semena
  • 06.03.2020. 18:00

Priprema semena - od zagrevanja do zamrzavanja

Tretmani za zaštitu i pripremu semena imaju niz dobrih karakteristika jer podstiču klijanje, dezinfikuju seme, povećavaju otpornost biljaka i slično.

Foto: JumpStory
  • 73
  • 4
  • 0

Kod baštovanstva posao počinje izborom kvalitetnog i dobrog semena, a poznato je da se većina bolesti koje se javljaju na cveću i povrću prenose semenom. Stoga ako nabavljate obično seme u prodavnicama, budite spremni da će te biljke biti osetljivije na bolesti i da ćete morati da im osigurate tretman za zaštitu od bolesti i štetočina.

Tretmani za zaštitu i priprema semena imaju niz dobrih karakteristika jer se na taj način podstiče klijanje, seme se dezinfikuje, povećava se otpornost mladih biljčica, a nekim kupkama se oblaže seme hranjivim i mineralnim materijama. 

Tretiranje semena i setva povrća u organskoj proizvodnji

Osim kupki, u pripremi semena koriste se i druge metode. 

Zagrevanje semena 

Iako se može pomisliti da zagrevanje semena može mu naštetiti, ovaj proces štiti seme od bolesti, povećava klijavost, a i zbog njega dolazi do većeg broja ženskih cvetova kod nekih kultura kao što je krastavac. Seme se može zagrevati u rerni, na ploči peći ili u toploj vodi. Treba biti oprezan da se seme ne pregreje jer ga previsoka temperatura, naravno, može uništiti.

Na primer, šargarepa može izgubiti klijavost na temperaturama iznad 40°C, a krastavac ili paradajz na 50°C. Zato željenu temperaturu treba postepeno postizati, jer naglo zagrevanje može uzrokovati smanjenu klijavost. Nakon zagrevanja seme se odmah potopi u hladnu vodu u trajanju od tri do četiri minuta.

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Osim ovog načina, zagrevanje se može sprovesti u termo boci tako da se nalije topla voda, a seme potopi u platnenoj vrećici, gazi ili filter vrećici za kafu. Na taj se način seme može obesiti kraj peći ili grejalica, a temperatura u prostoriji treba biti iznad 20°C.

Zagrevanje semena se može obavljati i na nižoj temperaturi od 25 do 28ºC, ali će to trajati oko mesec dana.

Skarifikacija - oštećenje ovojnice

Postupak blagog površinskog oštećenja spoljne ovojnice - skarifikacija može se obaviti pomoću peska, šmirgle papira, rendea, nožem ili sličnim pomagalima. Na ovaj mehanički način će seme brže proklijati, a najčešće se primenjuje na većem i tvrđem semenu i za ono bilje čije klice nemaju period mirovanja. 

Takođe, može se obaviti i naizmeničnom izlaganju niskim i visokim temperaturama. 

Hoće li seme s istekom roka trajanja i dalje klijati?

Obavezno nakon sakrifikacije je umakanje semena jer oštećenja nastala ovim postupkom omogućuju semenu lakše upijanje vode.

Zamrzavanje semena

Nagle promene temperature mogu podstaknuti klijanje starog semena, zato se seme preko noći stavlja u zamrzivač i tokom dana iznosi na sobnu temperaturu. Postupak se ponavlja oko šest puta, a seme tretirano na ovaj način nije potrebno podvrgnuti skarifikaciji. Ovaj način se ne koristi za seme povrća nego kod klijavosti jagorčevine, lavande, ciklame, kaktusa i drugih. 


Tagovi

Priprema semena Zagrevanje semena Zamrzavanje semena Skarifikacija


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.