Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rok trajanja semena
  • 02.02.2020. 15:30

Hoće li seme s istekom roka trajanja i dalje klijati?

Pravo je vreme planiranja vrta za nadolazeću sezonu, a sigurno na zalihama imate semenje kom je istekao rok trajanja. Ne morate kupovati novo, verovatno takvo seme i dalje ima potencijal za klijanje.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 1.311
  • 25
  • 0

Svake sezone vrtlari s manjim vrtovima posade samo deo semena iz pakovanja, a deo ostane neiskorišćen. Suočeni s istekom roka trajanja, pitaju se hoće li seme kasnije moći klijati.

Na pakovanju uvek treba postojati neka vrsta podataka vezana za rok trajanja semena, bilo da piše kada je pakovano ili zatvoreno (zadnji put ispitano i zapečaćeno) ili do kada se može upotrebiti. Većinom je otisnut i podatak o klijavosti. U slučaju da je klijavost 90%, tada bi od 10 semenki trebalo proklijati njih 9. 

Koliko semena mogu da traju i kako proveriti klijavost?

Ukoliko imate pakovanje semena za koje mislite da je rok trajanja istekao, ipak ga nemojte baciti. Istek roka često ne mora da znači da seme neće proklijati nego da će klijavost biti smanjena

Često i sami proizvođači ukoliko ne prodaju zalihe nakon isteka roka trajanja, testiraju klijavost semena i ako je ona u prihvatljivom postotku, ono se opet stavlja u prodaju s novom deklaracijom. Na deklaraciji treba biti istaknuto da je ispitivanje klijavosti ponovno sprovedeno i koliki joj je postotak i takvo se seme prodaje po nižoj ceni.

Skladištenje semena

Vrsta semena, uslovi okoline i način na koji su semenke pohranjene može uticati na njihovu klijavost. Najbolji uslovi skladištenja semena su tamno, suvo i hladno mesto. Suvoća je najbitnija jer i mala količina vlage može uzrokovati propadanje semena zbog razvoja patogenih organizama ili njegovu prevremenu aktivaciju.

Zato je seme najbolje pohraniti u hermetički zatvorene limenke ili papirne kese na mestima poput hladnjaka ili podruma. Iako će pravilni uslovi skladišenja pomoći u produženju veka trajanja semena, održivost mnogih vrsta počeće opadati bez obzira na to. Neke semenke održaće visoke stope klijanja do pet godina, ali neke poput salate ili luka izgubiće energiju klijavosti u roku godinu dana.

Provera klijavosti

Pre setve semena s istekom roka trajanja potrebno je proveriti klijavost. Ona se proverava na način da se 10 semenki potopi u toplu vodu u trajanju od najmanje 2 do 4 sata. Nakon toga seme se postavi na vlažni papirni ubrus ili filter papir zbog upijanja i održavanja vlage. Tu podlogu treba staviti na tanjur i prekriti prozirnom folijom, koja ima ulogu očuvanja vlage potrebne za klijanje semena. Vlagu podloge treba redovno pregledati, a po potrebi je navlažiti mlakom vodom i čuvati na sobnoj temperaturi.

Nakon 7 do 10 dana potrebno je proveriti klijavost. Stopa klijanja od najmanje 50% ukazuje na umereno održivo seme, što znači da će vam ukoliko je manji postotak klijavosti trebati više semena koje u tom slučaju treba gušće sejati. Ukoliko je klijavost 80% i dalje možete bez straha sejati takvo seme. Jedan od načina kako podstaći klijavost starog semena je kupka od svežeg pekarskog kvasca.

Kvasac - odlično đubrivo za plodonosne biljke


Tagovi

Rok trajanja Sjeme Klijavost Skladištenje Povrće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.