• Kvasac u bašti
  • 23.07.2019. 10:00

Kvasac - odlično đubrivo za plodonosne biljke

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani biljaka jer podstiče njihov rast. Ubrzaće cvetanje i sazrevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cveća.

Foto: Depositphotos/macor
  • 7.418
  • 657
  • 1

Temperaturna kolebanja, česte padavine, previsoke temperature nikako ne idu na ruku biljkama, a onda ni povrtarima ove godine. Kako bi se usevi izborili sa različitim bolestima, najvažnije je dobro ih nahraniti i podići im imunitet. 

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer podstiče njihov rast. Ishrana biljaka kvascem efikasna je u svim fazama razvoja, iako je najbolje primeniti ga prilikom sadnje jer jača korenov sistem. Takođe, ubrzaće cvetanje i sazrevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog povrća, ali i cveća. 

Odaberite pravo đubrivo za vaše biljke

Kvasac sadrži mnoštvo minerala, a neki od istaknutih su azot i fosfor, ali i enzima što u zemljištu aktivira delovanje dobrih bakterija.

Postupak pripreme: jedan kilogram svežeg kvasca i tri do četiri kašike šećera razmutite u jedan litar tople vode ili mleka. Pazite da voda nije pretopla jer će uništiti gljivice. Ostavite da smesa odstoji (oko dva sata). Tada razredite sa 50 litara vode. 

U slučaju da koristite suvi kvasac, deset grama kvasca i nekoliko kašika vode razredite u deset litara tople vode. Ostavite da odstoji i razredite u 50 litara vode. 

Kako se boriti protiv plamenjače paradajza?

Tokom proleća i leta ovo đubrivo koristite svakih 15 dana. Tokom jeseni i zime (u plasteniku ili kod sobnog cveća), koristite svakih mesec dana. 

Treba imati na umu da zemljište koje je zalivano ovim rastvorom gubi značajnu količinu kalcijuma i kalijuma pa sa vremena na vreme, dodajte ove minerale u tlo, a što možete učiniti pepelom od drveta. 

Pepeo drveta za popravak tla i đubrenje

Svaki put napravite svežu količinu ovog đubriva. 


Tagovi

Kvasac u bašti Đubrivo od kvasca Prirodno đubrivo Razmera Priprema Kvasac


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko zna koja je ovo vrsta kruške... Drvo je staro više od 100 godina. Plod je više okrugao, a... Pročitaj celu belešku »