Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 03.11.2019. 10:00

Tretiranje semena i setva povrća u organskoj proizvodnji

Veliki broj povrtarskih vrsta ima sitno seme, zatim seme sa čvrstom semenjačom ili sadrži mnogo ulja što sve usporava klijanje i produžava nicanje. Od krupnoće semena zavise količina semena i dubina setve.

Foto: Jelena Lukić
  • 806
  • 18
  • 0

Za setvu se koriti sveže seme, odnosno u granicama koje propisuje Zakon. Od krupnoće semena zavise količina semena i dubina setve. Vrlo krupno i krupno seme (tikve, pasulja, graška, lubenice, krastavaca, dinje, cvekle, spanaća, paštrnaka) seje se na dubini 3-4 cm, srednje krupno (kupusnjače, paradajza, paprike, crnog luka) na dubini 2-3 cm, a sitno i vrlo sitno seme (šargarepe, peršuna, salate, celera) na dubini 0,5-1 cm.

Vukicin azil za biljke: Stvorila vrednu kolekciju od 800 vrsta biljaka

Predsetvena priprema semena

Na lakšim zemljištima seje se dublje, a na težim pliće. Veliki broj povrtarskih vrsta ima sitno seme, zatim seme sa čvrstom semenjačom ili sadrži mnogo ulja što sve usporava klijanje i produžava nicanje.

Zato je dobro pre setve vršiti predsetvenu pripremu semena. Podgrevanje semena krastavaca, lubenice, dinje, crnog luka i paradajza na temperaturi i do 50°C, uz stalno mešanje, tokom tri časa, omogućuje brže nicanje ali i smanjuje zarazu semena. Pri podgrevanju temperaturu treba postepeno povećavati. Kvašenje se primenjuje za seme više vrsta povrća. Seme u vrećicama se potapa u toplu vodu (oko 25°C), uz povremeno vađenje (zbog vazduha), dok ne nabubri. Naklijavanje semena obavlja se između dva sloja dobro navlažene tkanine i pri temperaturi oko 25°C. Seme se redovno vlaži i povremeno meša, da bi se obezbedilo dovoljno kiseonika za klijanje. Seje se kada se na manjem broju semenki (do 5%) pojave klice. Nakvašeno i naklijalo seme seje se samo u vlažno zemljište.

Seme povrća se može podvrgavati delovanju niskih temperatura (od -1 do 3°C), a seme čvrste semenjače (šargarepa, cvekla) se skarifikuje (oštećuje se semenjača) u pesku, ili se u platnenu kesu stavi krupan šmirgl papir i kesa se potresa. Za dezinfekciju semena pored temperature od oko 45°C koriste se oparak kamilice (potapanje 30 minuta), fermentisani ekstrakt koprive i kalijum-permanganat (1-3 g u 10 l vode).

Najpovoljniji pravac za setvu je sever-jug

U zavisnosti od mesta i načina proizvodnje povrće se seje u redove, a najpovoljniji pravac redova je sever-jug koji omogućuje pravilan razvoj biljaka. Setva može biti ručna, kada se seje iz ruke ili iz kesice (u bašti i zaštićenom prostoru) i mašinska, koja omogućava pravilan raspored biljaka na željeno rastojanje u redu. Seje se u pantljike (trake) dvoredne, troredne, četvororedne ili višeredne. Razmak između redova je uži (10-30 cm), a između pantljika širi (35-70 cm). Tako se dobija staza sa koje se obavlja nega useva u redovima, odnosno omogućeno je korišćenje odgovarajuće mehanizacije. Setva u kućice karakteristična je za krastavac, lubenicu, dinju, tikve, pasulja, paradajz ali i za sadnju krompira. U kućice se seje 2-5 semenki, odnosno krtola krompira. Posle nicanja može se prorediti i ostavljajući jednu do dve biljke u kućici.

Borbra protiv korova: Uz vrste koje sporo niču, usejavati one koje brzo niču

U organskoj njivskoj proizvodnji preporučuje se setva na gredice (1, 2 ili 4 reda) što omogućava brzo sušenje zemljišta, primenu malčovanja (nastiranja) zemljišta, olakšava međurednu obradu (ako zemljište nije malčovano) i ogrtanje useva, bolje postavljanje sistema za navodnjavanje, a olakšan je i prohod mašina.

Za potrebe primene mehaničkih mera borbe protiv korova može se zajedno sa vrstama koje sporo niču (šargarepa, crni luk) usejavati i mala količina semena biljaka koje brzo niču (kupus, rotkvica) i tako označiti redovi i omogućiti prašenje i kultiviranje pre nicanja glavne vrste.

U povoljnim uslovima, grašak, kupus, rotkvica i rotkva niču za 4-6 dana, tikve, krastavac, bob, paradajz, salata i spanać za 5-8 dana, dinja, kukuruz, cvekla i pasulj za 7-10, lubenica i plavi patlidžan za 10-14, luk, šargarepa, paštrnak, paprika i peršun za 12-18 i celer za 16-22 dana, pojašnjava diplomirani ineženjer iz PSSS Niš Tanja Petrović.

Kako podržati male organske proizvođače?

Povrće se gaji i sadnjom vegetativnih biljnih organa

U organskom povrtarstvu primenjuje se setva naizmeničnih redova ili naizmeničnih gredica useva koji se gaje kao združeni usevi ili kao zalenišno đubrivo. Povrće se gaji i sadnjom vegetativnih biljnih organa. Tako se crni luk proizvodi iz sitnih lukovica arpadžika, beli luk iz delova lukovice-čenova ili vazdušnih lukovica.

Krompir se proizvodi iz cele ili isečene krtole, a hren iz dela korenska reznica. Deljenjem bokora razmnožava se rabarbara, reznicama stabla paradajz i krastavac; a neke vrste se mogu razvijati na račun: rezervnih delova (pospešivanje, dorastanje), korena (radič, celer, peršun) i listova (karfiol, praziluk, brokola).


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Organska proizvodnja Organsko povrće Povrće Setva Tanja Petrović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u