Pretraživanje tekstova
Preporuka je da se koševi sa kukuruzom odignu malo od poda, kako bi bili zaštićeni od uticaja drugih atmosferskih pojava. Kada se sušenja odvija ovim putem, potrebno je češće kontrolisati zdravstvenu ispravnost zrna.
Posle završetka žetve i berbe kukuruza, sledeći korak jeste pravilno skladištenje i čuvanje ubranog roda, u cilju zadržavanja njegovog kvaliteta, pri čemu gubitke treba svesti na najmanju moguću meru.
Prema rečima Jovane Todorović, iz PSSRS, otkupna cena kukuruza najveću vrednost dostiže nakon žetve, kada je slabija ponuda na tržištu dok je za vreme žetve ona najniža. Iz tog razloga, velika većina poljoprivrednika odluči da ga skladišti, sve dok se ne steknu odgovarajući uslovi i bolja prodajna ponuda.
Prilikom čuvanja, mogu se javiti i znatni gubici koji ne mogu biti zanemarljivi. Zbog toga se skladišni prostor mora odgovarajuće pripremiti, za prijem zdravstveno bezbednog zrna (ili klipa), ali i kontrolu u toku čuvanja, odnosno, skladištenja.
Objekti gde se lageruje kukuruz uslovljeni su intenzitetom i obimom proizvodnje i najčešće su to razni tipovi silosa, tavana, ambara ili nekih drugih skladišnih prostorija.
Pre nego što se dopremi kukuruz, potrebno ga je mehanički i hemijski očistiti. Prostorije je neophodno isprazniti i ukloniti sve ostatke od prošlogodišnjeg roda ili nekih drugih mehaničkih frakcija. Nakon što se ovaj deo posla odradi, pristupa se dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji (DDD). Ovo predstavlja skup tehnika i mera za suzbijanje štetnih organizama, koji su prenosioci raznih oboljenja ili su njihovi rezervoari. Takođe, mogu toksično da deluju na žito i direktno utiču na zdravstvenu ispravnost robe.
Kada se primenjuju sredstva za DDD, obavezno je pridržavati se uptstva za upotrebu, uz mere zaštite ljudskog zdravlja, živtne i radne sredine.
Kako bi se održao kvalitet i bezbednost uskladištenog žita, potrebno je pridržavati se i preventivnih mera. Ovo se pre svega odnosi na plodored, izbor hibrida, zatim pravilan odabir vremena setve, adekvatna zaštita tokom vegetacije i skladištenje isključivo zdravog zrna/klipa kukuruza.
Najveći udeo vlage u zrnu je poslije berbe (u proseku oko 30 odsto) i zato bi ga trebalo u što kraćem roku osušiti na optimalni nivo za čuvanje, oko 15 odsto. Obično se sušenje obavlja u sušarama koje rade na prinicipu strujanja toplog vazduha.
Kukuruz: Važnost mesta čuvanja i temperaturnog režima sušenja
Proces se izvodi u dve faze. Prva je sušenje na višoj temperaturi, 120-130⁰C gde se sadržaj vlage snižava na 18-20 odsto, a druga faza protiče na 80⁰C, do snižavanja na 14-15 odsto. U periodu između dve faze, ugrejano zrno mora da odleži šest sati kako bi se ujednačila vlažnost.
Ako je reč o zrnu za semensku proizvodnju, proces sušenja obavlja se na nižim temperaturama, oko 45⁰C, 120 sati, da se izbegne oštećenje klice i eventualno smanjenje klijavosti.
Mali proizvođači, koji nemaju objekte za regulisanje temperature, zrno prosušuju prirodnim putem. Koš sa neokrunjenim klipovima ostavljaju na promajnim mestima, kako bi zimski vetrovi odradili svoj posao. Preporuka je da se koševi sa kukuruzom odignu malo od poda, kako bi bili zaštićeni od uticaja drugih atmosferskih pojava. Kada se sušenja odvija ovim putem, potrebno je češće kontrolisati zdravstvenu ispravnost zrna.
Pre nego što se kukuruz uskladišti, obavezno je odstraniti sve one klipove koji su promenili boju, sa ispucalim ili isklijalim zrnima. Takođe, ukloniti i sve koji su zahvaćeni infekcijom, mehanički oštećene ili koji su na drugi način zagađeni.
Naročito treba ukloniti načete od štetočina jer će unošenje ovakvog kukuruza u prostorije, omogućiti njihovo dalje razmnožavanje, što indirektno dovodi do gubitka tržišne vrednosti.
Podsetimo, žižak i moljac uglavnom prave najveće štete u skladištima, a preporuka je da se oni suzbijaju primenom ekstremnih temperatura koje su za 25 do 33 stepena izvan optimalnih, a ukoliko je potrebno mogu se upotrebiti i kontaktni insekticidi.
Tagovi
Skladištenje kukuruza Jovana Todorović Tipovi silosa Mehaničko čišćenje Hemijsko čišćenje Sredstva za DDD Sušenje zrna Semenska proizvodnja
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.