Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranljivi elementi
  • 27.08.2019. 16:00

Kako pomoći kukuruzu kada se javi hloroza

Usled nepravilnog đubrenja, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hraniva ili usled pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak nekih hranljivih materija u zemljištu.

Foto: Gordana Nastić
  • 817
  • 41
  • 0

Simptomi nedostatka hranljivih elemenata na biljkama, često mogu da budu zamenjeni sa drugim simptomima. Ako se na vreme ustanovi da je reč o nedostatku nekog elementa, može i adekvatno da se reaguje i pomogne biljkama i pri tom da se spasi prinos.

Darko Simić, savetodavac PSSS u Šapcu, objašnjava kako prepoznati simptome nedostatka hranljivih elemenata kod kukuruza.

Nepravilno đubrenje pojačava simptome

Usled nepravilnog đubrenja, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hraniva ili usled pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak nekih hranljivih materija u zemljištu.

"Pri nedostatku pojedinih elemenata, narušava se normalan tok rasta i razvoja biljaka, nastupaju promene u samoj biljci koje se manifestuju u nizu spoljašnjih promena. Neki od simptoma često se mešaju sa simptomima koji su nastali usled dejstva raznih patogena", kaže Simić.

Nedostatak azota

Rast biljaka vidno je smanjen kada je ovaj element u deficitu. Lisna masa usled slabog rasta, znatno je sitnije građe. Prvi znaci koji mogu da se zapaze su organoleptički i javljaju se na starijim listovima. Kako Simić kaže, oni tada postaju u početku svetlozeleni, a kasnije su izrazito svetložute boje. 

Žuti usevi ozimog ječma - zašto dolazi do hloroze?

Zaustavlja se i obrazovanje hlorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma belančevina.

Spoljašnje pojave nedostatka azota u periodu intenzivnog rasta ispoljavaju se pre svega u žućenju vrhova listova, zatim se žutilo rasprostire na glavni nerv. Kroz nekoliko dana, prema njegovim rečima, požute ivice liske, list izumire dobijajući mrku boju.

Deficit izraženiji na siromašnim zemljištima

Nedostatak ovog elementa u uzgoju kukuruza, dolazi do izražaja na siromašnim zemljištima, posle loših preduseva, pri unošenju malih količina azotnih đubriva i u slučaju preterane vlažnosti ili preterane zbijenosti zemljišta.

"Žućenje počinje od donjih listova i postepeno se širi na gornje lišće dok vršne liske ostaju zelene. Žućenje počinje sa vrha, kao najstarijeg dela lista", navodi savetodavac.

U takvim slučajevima, potrebno je uraditi prihranjivanje ili duboko kultiviranje, kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uslovi za razvoj korena.

Nedostatak fosfora

Prvi znak nedostatka je usporen rast same biljke. Početak rasta i razvoja useva je kada list ima tamnozelenu boju, u kasnijem razvoju dobija crveno ljubičastu ili tamno purpunu boju. Česta pojava je da se u daljem razvoju jave i nekrotične pege dok se listovi suše i opadaju. 

Duži nedostatak manifestuje se u početku mrko zelenom bojom listova koji kasnije dobijaju crvenu boju. Boja je najintenzivnija po ivicama i na vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžava period sazrevanja zrna.

Značaj kontrole plodnosti zemljišta i kako do besplatne analize

Nedostatak ovog elementa u periodu cvetanja prouzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova sa nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalijuma

Najčešći i najpoznatiji simptom nedostatka ovog elementa je pojava hloroze. Odnosno, na obodu lsta javlja se hloroza sa nekrotičnim pegama. Poljoprivredni proizvođači sučavaju se sa sušenjem krajeva i vrhova lista, pri čemu oni izgledaju kao spaljeni

Kalijumova đubriva ne zagađuju životnu sredinu

Prema rečima Simića, na vrhu klipa ima slabo zrna, pri čemu su ona nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korenov sistem je slabo razvijen, što često dovodi do poleganja useva.

Nedostatak magnezijuma

Deficit ovog elementa odražava se uglavnom na starijem lišću, gde je samo lisno tkivo duž glavnih nerava zeleno. Ovaj simptom naziva se prugavost lišća.

"Tkivo mezofila između sprovodnih snopića dobija svetlozelenu boju, a tkivo oko sprovodnih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezijuma, lišće dobija mrku boju i povremeno se suši", objašanjava sagovornik.

Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku gvožđa. Kod nedostatka gvožđa pojava hloroze je očigledna dok nervatura lista ima braonkastu boju.

Žute pege znak su nedostatka bora

Nedostatak bora manifestuje kroz pojavu žutih pega, na listovima koje su ograničene sa okolnim lisnim nevima. Karakteristično je da se vrhovi lista uvijaju dok vrh nekrotira i propada.

Kod nedostatka mangana javljaju se hlorotični procesi na vršnim listovima dok se zelena boja zadržava samo oko najfinijih nerava. Hloroza se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pega na listovima. Kako savetodavac navodi, pege se sa porastom lista slivaju u veće površine čija sredina često dobija mrku boju i tkivo lista na tim mestima biva razoreno i propada. Još jedan vidan i prepoznatljiv parametar nedostatka mangana je da su obolele liske jako istanjene u odnosu na druge.

Kako nemetal bor utiče na useve?

Pri nedostatku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestuje kao beljenje vrhova. Takođe, odmah po nicanju može da se javi žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu hlorozu sa pojavom belih i žutih tačaka.

Nedostatak cinka utiče takođe i na usvajanje drugih hranljivih elemenata i narušava odnos među njima.


Tagovi

Hranljivi elementi Ishrana biljaka Usev kukuruza Darko Simić Hloroza Nekrotične pege


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)