Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 20.02.2021. 07:30

Ledeni talas u SAD-u povećao cenu pšenice?

Nakon što je zbog ledenog talasa predsednik SAD-a, Džo Bajden proglasio vanredno stanje u nekim delovima zemlje, cene američke pšenice su porasle. Rastu li i za ostale ratarske kulture?

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 196
  • 13
  • 0

Prema prošlonedeljnoj prognozi žetve američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) došlo je do privremenog smanjenje cena žitarica. Kako piše agrarheute, trgovci i analitičari ostali su pomalo razočarani jer su očekivali mnogo snažniji pad zaliha kukuruza i soje nakon što je Kina mesecima kupovala ogromne količine.

Međutim, nakon što je zbog ledenog talasa američki predsednik, Džo Bajden proglasio vanredno stanje u nekim delovima SAD-a, cene američke pšenice su porasle ove nedelje za gotovo tri odsto.

Analitičari strahuju da su ekstremno niske temperature u većim područjima uzgoja ozbiljno oštetile ozime kulture. Cene su rasle širom sveta, uključujući i one u Evropi koje su pratile rast u SAD-u.

Dalje, analitičari izveštavaju da je ozima pšenica izložena hladnoći u mnogim područjima gde nema dovoljno snežnog pokrivača koji bi je zaštitio, a najviše su bili pogođeni Teksas i Oklahoma.

"Još ne možemo znati količinu gubitka prinosa zbog ovog hladnog šoka, ali je njime tokom vikenda bilo pogođeno oko 30 odsto pšenice", rekao je jedan od njih za ovaj portal.

Uvoznici kupuju zbog straha

Američki terminski ugovori za kukuruz ponovno su porasli, a trgovalo se više i sojom, usprkos revidiranim prinosima u Južnoj Americi koji nisu dospeli na tržište zbog sporog vršaja u Brazilu. To znači da mnogi uvoznici, posebno Kina, kupuju duže nego inače od SAD-a.

Brazilski izvoz soje za januar iznosio je samo 49.500 tona, što je tek deo uobičajene količine. Nije dovoljan ni da popuni kapacitet jednog broda, izveštavaju trgovci. Mnogi analitičari veruju da se isporuke iz te zemlje neće normalizovati do marta, što bi moglo da dovesti do haosa u njihovim lukama jer će tamo i šećer biti spreman za isporuku.

Prema njima, velika potražnja za američkom sojom, kukuruzom i pšenicom mogla bi da se nastavi, a time i održi cene žitarica na vrlo visokom niovu. Jedan od uzroka je visoka inflacija cena hrane povezana sa virusom korona u mnogim zemljama poput Rusije i Argentine. Ove države pokušavaju da popune zalihe osnovnih prehrambenih proizvoda.

Soja za sobom vuče sve uljarice?

Mnoge zemlje uvoznice su povećale otkup žitarica i uljarica tokom pandemije kako bi izbegle moguće smetnje u transportu ili dalja povećanja cena poljoprivrednih proizvoda. Tako, na primer, Kina kupuje znatno više žitarica i uljarica iz Južne i Severne Amerike da bi imala dovoljno hrane za krda svinja koja se neprestano povećavaju. Zbog toga će cene kukuruza u toj azijskoj zemlji ostati visoke u narednom razdoblju.

Uljana repica prati rast cena soje, koja za sobom vuče sve uljarice. Uz to, evropsko tržište repice je oskudno kao i kanadsko, a reč je o najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku ove ratarske kulture. Cene su iznad 460 evra po toni, dok su u Kanadi čak 482 evra, javlja ovaj portal. Ali, analitičari tvrde da se rast može očekivati i dalje.

Nedavne kiše u Argentini poboljšale su prognozu za žetvu soje i kukuruza. Tako je tamo proizvodnja soje povećana sa 47 na 49 miliona tona, dok je za kukuruz berba veća za 2,5 miliona tona. Inače, ova je zemlja najveća svetska izvoznica sojinog ulja i brašna kao i treća za kukuruz. 


Tagovi

Cene Žitarice Ledeni talas Stanje useva SAD Tržište


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.