• Trgovina žitaricama
  • 03.02.2021. 07:30

Kina rezervisala istorijsku količinu kukuruza za uvoz

Ukupno je ova zemlja rezervisala 3,74 miliona tona američkih zaliha kukuruza, a otkupiće i 132.000 tona soje.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 611
  • 174
  • 0

Vest da je Kina rezervisala najveću količinu američkog kukuruza u istoriji, objavilo je u januaru Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Kao glavni razlog navode nagli porast potražnje za stočnom hranom u toj zemlji koja je na dobrom putu da postane najveći svetski uvoznik ove vrste žitarice.

Reč je o privatnoj prodaji 2.108 miliona tona u marketinškoj godini 2020/21. i drugoj najvećoj ikad zabeleženoj dnevnoj američkoj prodaji. Dovoljno o tome govori podatak da ju je prestigao jedino sporazum iz 1991. kada je Kina od bivšeg SSSR-a naručila 3,72 miliona tona te žitarice. 

Kako javlja reuters, ova zemlja ukupno rezervisala je 3,74 miliona tona američkih zaliha, čime je zaključena jedna od najvećih nedelja američkog izvoza kukuruza. Treba dodati da je tada kupljeno i dodatnih 132.000 tona soje.

Ova kupovina je podstakla rast globalnih cena žitarica, a stručnjaci smatraju da bi mogla da pokrene i i inflaciju hrane i to u državama koje su već teško pogođene pandemijom virusa korona.

"Uvoz ove ratarske kulture u toj zemlji mogao bi se popeti na 25 do 27 miliona tona u tekućoj žetvenoj godini, uključujući 18 do 20 miliona iz SAD-a", izjavio je Dan Base, predsednik kompanije AgResource Co. Upravo bi je to učinilo najvećim svetskim kupcem kukuruza.

Uvoz u EU i dalje prednjači

Godinu pre Kina je uvezla samo 7,6 miliona tona iz čega je vidljivo da se sada radi o gotovo trostrukoj količini, a analitičari tvrde da su američke zalihe više nego dovoljne da zadovolje sve veću potražnju.

Žitarice su prisiljeni uvoziti jer su njihovi usevi stradali zbog oluje i suše. Shodno tome, zalihe na domaćem tržištu su postale sve manje i nedovoljne da prehrane sve veći broj krda svinja na čijem oporavku se intenzivno radi.

"Ona napreduju brže nego što je većina mislila", rekao je Džek Skovil, analitičar grupe "Price Futures". Međutim, podsetimo, mutirane vrste virusa afričke svinjske kuge, a koji su rezultat korišćenja nezakonite vakcine, mogli bi ponovo da oslabe proizvodnju. 

Treba spomenuti da je navedena prodaja usledila nakon naglog pada cena na terminskom tržištu što je Kini otvorilo mogućnosti za kupovinu. Ali, nakon dogovora s SAD-om cene su ponovo krenule da rastu.

Prema podacima statista, Evropska unija je još uvek najveći uvoznik kukuruza, s godišnjih 20.500 tona.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kina Kukuruz Uvoz Izvoz Količina Kupovina


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.