Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma svinja
  • 07.12.2020. 18:00

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion grla godišnje

Korporacija "Muyuan Foods" želi da uzgaja više svinja na jednom mestu od bilo koje druge kompanije. Kompleks su počeli da grade u martu, a u septembru je otvorena prva njihova farma na više spratova.

Foto: Depositphotos/deyanarobova
  • 972
  • 113
  • 0

Kineski "Muyuan Foods" je korporacija koja ima za cilj da uzgaja više svinja na jednom mestu nego bilo koja druga kompanija na svetu. Iako se zbog afričke svinjske kuge (ASK) ovo čini rizičnom investicijom, ne odustaje zbog dobiti od 21 milijarde juana (oko 2,66 milijardi evra).

Proizvešće 2,1 miliona svinja godišnje?

Farmu su počeli da grade u martu, a u septembru otvorili prvu od 21 zgrade. Tada su predstavili i dinamiku kojom će ovi ogromni, industrijalizovani objekti zameniti male tradicionalne farme.

"Pogodili smo vrlo povoljno razdoblje za gradnju. Cene svinja su veoma visoke, naša dobit je zaista dobra, a novčani protok veliki“, rekao je reutersu zamenik direktora pomenute kompanije Kvin Jun.

Na ovoj višespratnoj farmi biće smešteno 84.000 krmača i njihove prasadi. Dakle, ona može smestiti pet puta više jedinki od uobičajenih farmi na istom području i čak deset puta više od tipičnog uzgajališta u Sjedinjenim Državama. Cilj je proizvesti oko 2,1 miliona svinja godišnje. Međutim, veliki broj životinja na istoj površini nosi i određeni rizik. Na primer, virus ASK koji je još uvek prisutan u Kini, mogao bi se lako i brzo proširiti među životinjama.

ASK se pojavila u Južnoj Koreji i Kini, a dalje se širi Nemačkom

Ali, iz ove kompanije smatraju da će to sprečiti visokim higijenskim standardima. Koševi za hranu se sterilišu, filtrira se vazduh, a termokamere prate temperaturu životinja.

Osim ovoga, spominje se i problem radnika kojih je zaposleno oko 50.000, a mnogi od njih nisu iskusni. S obzirom da cene svinjetine osciliraju, postavlja se pitanje hoće li troškovi proizvodnje koji su mnogo veći nego pre izbijanja ASK biti opravdani. Kompanija rešenje vidi u manjem broju zaposlenih i većoj upotrebi tehnologije. 

Da li treba globalno tržište biti u strahu?

"Ako cene padnu ispod 20 juana po kilogramu, neke velike kompanije suočiće se sa gubicima", rekao je Ksiao Lin, analitičar iz kompanije "Win & Fun Investment" sa sedištem u Šenzhenu.

Ali, ako nova farma bude radila prema planu i ostali proizvođači budu sledili njihov primer, Kina bi uveliko mogla da smanji kupovinu mesa sa globalnog tržišta.

Podsetimo, visoke zgrade su u ovoj zemlji sve popularnije zbog nedostatka zemljišta. I kompanija Jangcekjang gradi farmu sa čak 12 spratova, a plan je da proizvode 840.000 svinja godišnje.

Proizvodiće 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Iako ovako velike korporacije imaju prednost u postizanju zemljišnih ugovora s lokalnim vlastima zahvaljujući njihovom uticaju i obećanjima da će stvoriti radna mesta, Muyuan-ova investicija je kontroverzna jer se spominje 55 farmi na 1.000 ha ratarskih površina. Istovremeno mali uzgajivači pokušavaju da stanu na noge ali, osim s ASK-om, moraće da se bore i sa ogromnom konkurencijom mega farmi. 

Kina: Populacija svinja sve veća - analitičari skeptični

Nastojanja Kine da proširi svoju proizvodnju nakon ASK su brža nego što se očekivalo, ali kako piše agrarheute analitičari su skeptični i preispituju podatke.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede snabdevanje ovom vrstom mesa se poboljšalo za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Osim uvoza tu je i 12.500 novootvorenih farmi i ponovno pokretanje više od 13.000 postojećih u prva tri kvartala godine.

Cene svinjetine su nedavno pale sedmu nedelju zaredom, a kineska vlada preduzela je brojne mere za poboljšanje snabdevanja i njihovo stabilizovanje. U tu su svrhu velike količine povučene iz rezervi i stavljene na tržište, a one uvezene su rekordne. Uzgajivači i korporacije takođe su se relativno brzo vratili na tržište i sada ostvaruju veoma visoku dobit u skladu s vladinom politikom podrške.

Testiranje mesa na COVID guši trgovinu govedinom, ali Kina ne odustaje

Uvoz te vrste mesa u tu je zemlju u prvih 11 meseci dostigao 8,95 miliona tona, što je rast od 63 odsto u odnosu na isto razdoblje pre godinu dana, javlja reuters. Međutim, pošiljke su usporile poslednjih meseci zbog inspekcije na virus korona koji sprovode na smrznutoj i ohlađenoj hrani.


Tagovi

Kina Farma svinja Kompleks farmi Muyuan Foods Tržište svinjetine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.